Política 14/06/2013

PP i PSOE es queden sols en el pacte europeu

M. E. Q.
1 min

MadridEls plans del PP i el PSOE es van truncar ahir al Congrés, i es van quedar sense la foto amb què volien escenificar l'adhesió del centre palamentari al pacte europeu segellat el dia anterior entre Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba. El líder de CiU a Madrid, Josep A. Duran i Lleida, va ser el primer a desbaratar les intencions dels dos partits majoritaris en comprovar que no hi havia marge per fer aportacions al text bipartidista: "Ells s'ho han fet sols, doncs que segueixin sols", va exclamar.

Al final va ser així. Els portaveus parlamentaris del PP i el PSOE, Alfonso Alonso i Soraya Rodríguez, van intentar reconduir la situació persuadint CiU, PNB i UPyD de la importància d'escenificar una posició conjunta de cara al pròxim Consell Europeu. Davant la falta de quòrum, van desconvocar la reunió i van tirar pel dret registrant en solitari el pacte en forma de proposició no de llei al Congrés.

Formalment, vol dir que els populars i els socialistes aconseguiran que el dia 25 de juny el ple del Congrés aprovi per majoria absoluta un text d'unitat davant la cimera europea del 27 i 28 de juny, perquè de per si els diputats populars i socialistes ja concentren el 85% del total de vots de l'hemicicle.

El que no està tan clar és que aconsegueixin la unanimitat. Els grups podran presentar esmenes fins al mateix dia del debat.

stats