Política 24/09/2017

Mig miler de crides al referèndum

Les entitats sobiranistes van convertir l'acte central de la campanya del referèndum en concentracions de descentralització pel país en suport a la democràcia

Anna Moyà / Maria Garcia / Imma González
4 min
Manifestants col·locant clavells als cotxes patrulla dels Mossos d’Esquadra.

Òmnium i l’ANC reparteixen un milió de paperetes

Clavells, paperetes i cartells. Aquestes van ser les “armes perilloses”, en paraules de Jordi Cuixart (Òmnium), que es van repartir ahir a centenars de persones aplegades a la plaça Universitat de Barcelona, on les entitats sobiranistes van impulsar la “marató de la democràcia” com a acte central de la campanya del referèndum. L’ANC i Òmnium van repartir un milió de paperetes oficials de l’1 d’octubre a tot Barcelona i van animar a enganxar cartells amb missatges de “Democràcia” i “Votem per ser lliures”. Gent de totes les edats van acabar enganxant cartells a l’Edifici Històric de la UB -que els estudiants han ocupat per reivindicar l’1-O- i a qualsevol racó buit del mobiliari urbà. Fins i tot les entitats van situar impressores al bell mig de la plaça Universitat per no fer curt de material. Cuixart, que va interrompre diverses vegades el discurs per un helicòpter de la Policia Nacional que sobrevolava el centre de Barcelona -que els concentrats van respondre amb crits de “Votarem”-, va demanar portar les paperetes el dia de la votació i repartir-les al llarg de la setmana.

A set dies del referèndum, les entitats van destacar l’esperit “cívic i pacífic” de les mobilitzacions i van demanar no caure en provocacions. “Passi el que passi els pròxims dies, que ningú s’equivoqui en la resposta”, va demanar el president de l’ANC, Jordi Sànchez. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també va llançar un advertiment en el mateix sentit. “A Catalunya no hi ha violència. No n’hi ha hagut i no n’hi haurà”, va sentenciar enmig d’aplaudiments. “No ho aconseguiran”, va dir, comprometent-se a una resposta “serena”. Cuixart, que com Sànchez pot ser acusat de sedició, va tornar a reivindicar la mobilització permanent. “Que ningú es quedi a casa. Pacíficament i democràticament, però tothom al carrer”, va demanar. Les entitats també van repartir paperetes a plaça Sant Jaume, on se celebrava la tradicional diada castellera de les Festes de la Mercè.

Més de 3.000 persones a la plaça del Vi

La Marató per la Democràcia va ser multitudinària a Girona, on més de 3.000 persones es van concentrar a la plaça del Vi. Centenars de manifestants no van poder entrar a la plaça i van haver de seguir l’acte des dels carrers del voltant. Una cercavila va sortir dels Jardins de la Infància fins a arribar davant de l’Ajuntament, on representants polítics i de les entitats van fer parlaments i on hi va haver concerts i lectures de poemes. L’alcaldessa Marta Madrenas va participar en la concentració. “Ja he fet dissabte i tinc la casa arreglada per si venen a escorcollar-la”, va ironitzar.

L’estaca i Els segadors van posar el punt final a l’acte, i després els partits i les entitats van animar els participants a empaperar tota la ciutat.

Homenatge als exiliats i poemes d’Espriu

A Lleida, més d’un miler de persones van participar en la concentració convocada a la plaça de Sant Joan, on el poeta Jordi Prenafeta va llegir poemes de Salvador Espriu per obrir l’acte. Després, una cinquantena de cantaires van entonar El rossinyol en homenatge a tots els exiliats. En un gest simbòlic, representants polítics i de sindicats i entitats van brandar paperetes de l’1-O i les van dipositar dins una urna.

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, va intervenir en l’acte i va assegurar que “encara que no se cedeixin els espais municipals, segur que Lleida tornarà a donar exemple”. Els manifestants, entre crits de “votarem” i “independència”, van demanar la dimissió de l’alcalde Àngel Ros (PSC).

Les festes de Santa Tecla més reivindicatives

Tarragona va ser l’única localitat que no va celebrar l’acte de la Marató per la Democràcia a les onze del matí, com van fer la resta de municipis, perquè a aquella hora hi havia programades activitats de les festes de Santa Tecla. En lloc d’això, les entitats van convocar l’encartellada popular a les set del vespre. Centenars de persones es van manifestar llavors a la plaça de la Font, on es van sentir crits de “Ballesteros, dimissió”, contra l’alcalde de la ciutat Josep Fèlix Ballesteros (PSC), que s’ha negat a cedir espais per al referèndum.

Els diables de Tarragona, en un dels actes fets al matí als quals va assistir l’alcalde, van centrar els seus versots, urna en mà, en l’ofensiva de l’Estat contra el referèndum.

De la vermutada popular al tall de la N-II

La crida de l’ANC i Òmnium a mobilitzar-se a les places dels municipis de tot Catalunya va ser seguida en paral·lel en gairebé 500 localitats catalanes. Les convocatòries més multitudinàries es van viure en municipis com Vic i Reus. La plaça del Mercadal va congregar centenars de reusencs que prèviament a l’encartellada van celebrar una vermutada popular. Al mig de la plaça, engalanada amb una estelada gegant, hi van col·locar una fotocopiadora i impressores més petites imprimien cartells amb la cara del Piuet.

Al Masnou, els centenars de veïns que es van manifestar a la Marató per la Democràcia, convocada davant l’Ajuntament, van tallar la N-II. L’acte va comptar amb un ball de gegants.

stats