Política 15/09/2017

Oliver Araujo promou un manifest contra el referèndum

X. Serrano
2 min
Més de 200 professors han signat l’escrit promogut per Oliver.

PalmaMés de 200 professors de Dret Constitucional van signar i difondre ahir un manifest en contra del referèndum. L’escrit insta Carles Puigdemont i tots els càrrecs electes catalans a obeir les sentències del Tribunal Constitucional (TC) i seguir la legalitat espanyola per tal d’“evitar una greu crisi institucional”. A més, argumenta que les lleis del referèndum i de transitorietat són contràries al dret i la jurisprudència espanyola, europea i internacional. Els signants del manifest legitimen la seva posició amb el fet que l’any 2006 van redactar un escrit similar en favor de l’estatut d’autonomia aprovat pel Parlament català. “Tenim una actitud favorable al màxim autogovern de Catalunya”, afirmen.

Un dels impulsors és el catedràtic de Dret Constitucional de la UIB i integrant del Consell Consultiu de les Illes Balears Joan Oliver Araujo. “No som uns jacobins. Entre els signants hi ha persones de tots els colors polítics, inclosos professors catalans i molts de catalanistes”, es defensa el catedràtic. “Donem suport a la màxima autonomia de Catalunya dins la Constitució”, afirma Oliver, que hi afegeix que el dret és inalienable a la democràcia. Per l’acadèmic, el procés independentista hauria de canalitzar-se en una reforma de la Constitució espanyola per tal que l’Estat fos asimètric. “La fórmula és dialogar i intentar trobar l’encaix més ampli possible per a Catalunya, reformant la Constitució i l’Estatut tant com sigui necessari”. Oliver aposta per mesures com un increment de competències i un pacte fiscal similar als del País Basc i Navarra. “Tot i que no sé si els independentistes poden tornar enrere”, admet.

Oliver es mostra preocupat també per la manca de diàleg del govern estatal i la situació que pot generar-se després de l’1 d’octubre. “Quan passin els dies 1 i 2, crec que no hi haurà independència. L’Estat no ho permetrà, però el govern espanyol no pot mantenir Catalunya dins l’Estat mitjançant la força, la situació no es pot mantenir així”, assevera. “Som bastant pessimista. Cadascú emprarà els seus poders, primer jurídics i després físics. Si això acaba en un enfrontament físic entre l’autoritat i la ciutadania, la imatge de policies traient urnes amb violència seria molt negativa”, hi afegeix.

Legalitat

“La Constitució no va ser imposada, va ser aprovada a Catalunya amb una participació superior a la mitjana de l’Estat”, sentencia Oliver per legitimar la carta magna espanyola. Segons el catedràtic, el fet que el Parlament català hagi redactat una legislació pròpia que reguli el referèndum i els posteriors resultats “s’acosta molt, entre cometes, a un cop d’estat” i afirma que el govern estatal no usa el poder judicial.

En referència a l’immobilisme del PP i els altres partits, Oliver creu que encara poden “cedir” més autonomia a Catalunya: “Han vist les orelles al llop’. Igual que no acceptaven les autonomies, poden acceptar que Catalunya és una nació que mereix un marc raonable per a una convivència raonable”.

stats