CORRUPCIÓ
Política 11/06/2013

Noves imputacions per Bárcenas i la seva dona

Ara
2 min

Madrid. Les coses es compliquen cada dia més per l'extresorer del PP Luis Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias. Ahir el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz els va tornar a citar a declarar pel 27 de juny. Els imputa per tres delictes: falsedat documental, estafa processal en grau de temptativa i blanqueig de capitals arran d'un suposat muntatge entre el matrimoni i una pintora per justificar la procedència de 500.000 euros apareguts en el compte corrent d'Iglesias.

Ruz va prendre aquesta decisió en una interlocutòria a petició de la Fiscalia Anticorrupció, a partir d'un informe de l'Agència Tributària i una vegada escoltada la declaració de la pintora argentina Isabel Mackinlay. L'artista va confessar el 5 de juny que havia accedit a signar uns contractes en què apareixia com a intermediària d'una venda fictícia de quadres de la dona de Bárcenas per un valor de 500.000 euros entre els anys 2004 i 2006. Els diners van aparèixer reflectits en el compte corrent d'Iglesias com a pagaments en efectiu. Ruz tem ara que les operacions no són reals.

El jutge entén que els contractes s'haurien entrat al procediment "per induir a error els òrgans jurisdiccionals i obtenir l'arxiu de la causa respecte al delicte fiscal investigat amb el consegüent perjudici per a la Hisenda Pública". A la interlocutòria, Ruz recorda que el ministeri fiscal també fa referència a determinades operacions patrimonials dels Bárcenas i consignades a les seves declaracions de renda dels anys 2004 i 2005, així com a determinats ingressos en efectiu als seus comptes de Caja Madrid a nom de Rosalía Iglesias.

Són, va assegurar el magistrat, operacions "sobre els que resulta precís continuar la investigació", sobretot perquè les autoritats suïsses han posat de manifest que Bárcenas va ingressar 3.987.772 euros d'origen desconegut a aquest país entre 2000 i 2005, uns diners que "en diverses ocasions prova de justificar adduint operacions de compravenda d'obres d'art".

Els extres del PP

Paral·lelament, ahir es va saber que quan el dirigent del PP Esteban González Pons és a Madrid viu a un pis llogat pel PP a Everland SL, una empresa de la dona de l'exdiputat Jesús Merino, imputat pel cas Gürtel. El partit paga 1.455 euros al mes.

El vicesecretari d'organització del PP, Carlos Floriano, va confirmar que des del 2008 aquest pis està llogat en nom del partit per a les "necessitats" que pugui tenir l'organització.

stats