CORRUPCIÓ
Política 15/06/2013

Nóos cobrà un 60% més del cost real del Forum Illes Balears

Dels 6,2 milions facturats a les Illes i València, sols n'invertí 1,9, segons Hisenda

A. A./j. P.
3 min

Palma.Amb l'informe de l'Agència Tributària a petició del jutge José Castro no hi ha cap dubte. L'Institut Nóos era un veritable negoci, amb beneficis de més del 66% sobre el preu de cada una de les seves activitats principals. En el cas dels esdeveniments organitzats per al Govern balear, el Fòrum Illes Balears, el "marge" era de dues terceres parts del que pagaven tots els ciutadans.

En xifres globals, l'informe tributari assegura que entre els anys 2004 i 2006 Nóos va ingressar de les comunitats autònomes de Balears i València per a la realització de 5 esdeveniments (2 corresponents al Forum Illes Balears) un total de 6,2 milions d'euros, mentre que només va gastar de manera demostrable 1,9 milions.

Factures falses

Els agents tributaris, en l'informe signat a Barcelona fa uns dies, afirmen que hi pot haver indicis sòlids que "apunten cabalment" que Nóos i el seu entramat haurien generat factures falses, o factures en què els imports són falsos. Igualment, els investigadors parlen amb claredat que la institució presidida per Iñaki Urdangarin i Diego Torres hauria incorregut directament en la simulació d'operacions per tal de justificar aparentment unes despeses molt elevades i amagar d'alguna manera l'important benefici que generava cada esdeveniment organitzat entre els anys 2004 i 2006.

Segons les dades de l'agència, de la facturació total del Forum Illes Balears corresponent a l'any 2005 que ascendí a 1.409.000 euros, els responsables de Nóos només en gastaren 544.000 amb activitats realment relacionades amb l'esdeveniment. Així, el "benefici" resultant era de prop de 900.000 euros. Si a les dades s'afegeixen les entrades i sortides corresponents al Valencia Summit i els Jocs Europeus, les altres fonts importants de finançament públic de l'Institut, el resultat anual és certament beneficiós per a l'entitat "sense ànim de lucre". En concret, l'Agència Tributària ha calculat quina part de les despeses que Nóos assegurava haver tingut per dur a terme els 3 grans esdeveniments eren reals i quines corresponien a altres costos en absolut vinculats.

Les dades no deixen cap dubte sobre la gestió tèrbola i l'intent dels responsables de Nóos de "colar" altres despeses que no hi tenien res a veure. El 2005, l'entitat va declarar haver gastat 2,9 milions d'euros organitzant els fòrums i els actes de Balears i València. Segons els càlculs de l'Agència Tributària, 2,1 milions no tenen res a veure amb els esdeveniments esmentats.

L'any següent es mantenen les proporcions de manera aproximada. Nóos declarà haver invertit 2,6 milions d'euros, mentre que l'organisme dependent del Ministeri d'Economia i Hisenda assegura que 1,7 milions d'euros d'aquella quantitat són despeses totalment alienes al fòrum de les Balears i a les activitats valencianes.

"Analistes" sospitosos

Precisament, els tècnics que signen l'informe han revisat amb especial dedicació l'exercici 2006 i les despeses que Nóos adjudicà a l'organització del Forum Illes Balears. En l'informe destaquen que sota l'epígraf becaris es va presentar un llistat de persones que haurien actuat com a "analistes"; en total, 65 persones que cobraren entre 100 i 135 euros nets cadascuna per analitzar un acte en el qual no hi havia més de 100 participants. Aquesta desproporció és irònicament destacada pels investigadors.

A més, s'entra a valorar el perfil d'aquestes persones i s'arriba a la conclusió que n'hi ha procedents de 22 municipis de Balears, i, dels 65, n'hi ha 19 que no tenen passaport espanyol. Entre aquests, s'hi troben francesos, belgues, romanesos, bolivians, dominicans, equatorians i guatemaltencs.

Tampoc no passa desapercebut pels agents tributaris que totes les factures d'aquests "experts analistes" es varen fer el mateix dia i totes menys una són la primera factura que feia aquella persona en l'exercici en qüestió, el 2006, tot i que la data ja és de 29 de novembre. A més, les factures tenen el mateix format, tipografia, i expressen el concepte de manera idèntica.

L'any 2004 també ha estat analitzat pels investigadors, tot i que l'activitat era menor, ja que no hi hagué Forum Illes Balears. Precisament, el 2004 és, en opinió de l'Agència Tributària, l'any on la "pilotada" va ser més gran, ja que dels 1,2 milions d'euros facturats per Nóos i pagats pel País Valencià, només 140.000 euros corresponen realment a despeses que es puguin atribuir als actes pels quals suposadament era contractat l'Institut dirigit per Iñaki Urdangarin i Diego Torres. El sistema de funcionament de Nóos per justificar davant l'Administració costos que no eren atribuïbles als actes pagats amb doblers públics era el de facturar "per part d'altres entitats del conglomerat" controlat pels mateixos administradors de l'Institut. És a dir, que 1 milió d'euros dels 1,2 ingressats per Nóos el 2004 respecte de Valencia Summit no eren despeses reals, sinó rebuts que provenien d'altres empreses o entitats controlades pels mateixos Urdangarin i Torres.

A més d'aquest contundent informe de l'Agència Tributària, aquest organisme havia estat requerit pel jutge José Castro per aclarir les operacions internacionals de la infanta Cristina. En la nombrosa documentació lliurada ja al magistrat, s'hi troben operacions de venda d'actius entre els exercicis 2005 i 2006 que pugen gairebé a un milió i mig d'euros i que en aquest moments estan essent rastrejades. En el marc de la investigació, l'Agència Tributària, per ordre del jutge, també ha comprovat les operacions d'un compte a Whashington.

stats