Política 09/06/2013

"No es jutja algú per ser ell, sinó per uns fets que s'han de provar"

A. A.
2 min

Si una resolució judicial ha despertat polèmica, aquesta és la recent sentència de l'Audiència provincial de Palma que absol la Paca i altres acusats en l'operació Kabul. Una sentència que el Ministeri Fiscal ja ha anunciat que recorrerà davant el Tribunal Suprem.

La resposta del president del Tribunal Superior de Justícia a la pregunta sobre l'enrenou que ha provocat el cas de la Paca es converteix en una interessant reflexió pel que fa a les garanties.

En aquest sentit, Terrasa explica en primer lloc que "el control dels jutges sobre l'aparell de l'Estat per garantir la protecció dels drets fonamentals dels ciutadans és una peça essencial per a un estat que pretengui ser de dret i democràtic".

"Aquestes garanties" -afegeix Terrasa- "no són simples formalitats superficials (una vestimenta buida de contingut i substància), sinó la comprovació que els drets humans aplicables al ciutadà s'han respectat materialment, realment, de veritat".

Dit això, Antoni Terrasa afegeix que precisament per aquests motius "les proves s'han d'obtenir vàlidament per tal de no lesionar els drets dels ciutadans, de qualsevol, sense cap prejudici ni presumpcions de culpabilitat: no es jutja un ciutadà per ser ell (això només succeïa amb l'escola de Kiel nazi), sinó per uns fets concrets, per uns fets que s'han de provar", emfatitza la màxima autoritat judicial de les Illes Balears.

"Enfocar la qüestió cap a si ens agrada o disgusta la decisió pot ser molt popular, però acaba ocultant l'autèntic debat que importa: quina justificació es va presentar al jutge per demanar les escoltes telefòniques?, quins arguments va emprar el jutge per autoritzar-les?, amb quins arguments les ha anul·lades l'Audiència? Crec que sense conèixer i analitzar les respostes a aquetes tres preguntes no se'n pot tenir una opinió sensatament formada, ni molt menys transmetre una informació seriosa sobre el que succeí", conclou Antoni Terrasa.

stats