ENTREVISTA
Política 23/08/2015

Nel Martí: “Serem contundents, però no un problema per al Govern”

Llorenç Allès
5 min
Nel Martí: “Serem contundents, però no un problema per al Govern”

CiutadellaNel Martí podria rebre el títol de diputat mediàtic de la legislatura. El representant de MÉS per Menorca, formació que dóna suport al Govern de Francina Armengol, ha posat veu a alguna de les crítiques internes que rep l’Executiu autonòmic i ha alçat la veu en públic criticant alguna de les actuacions del Pacte. Promet fidelitat a un Govern que creu necessari i pràcticament imprescindible, però anuncia també vigilància i contundència.

Quin balanç feis d’aquestes primeres setmanes de govern?

S’han pres mesures que van en molt bon camí, com la renda bàsica, la targeta sanitària, transport aeri, educació... Per tant, en faig una valoració molt positiva.

Vós, però, heu estat més mediàtic per les crítiques al Govern al qual la vostra formació dóna suport.

El suport a aquest Govern és infinitament major que qualsevol discrepància. Amb l’Executiu del PP, qui discrepava callava i acotava el cap. En aquest Govern actual hi ha algunes discrepàncies, sí, però hi ha diàleg i voluntat de canviar moltes coses.

En tots els governs hi ha discrepàncies, però el fet destacable és que sigui algú que li dóna suport qui les faci públiques.

Jo no he qüestionat mai aquest Executiu, només deman que es compleixin els compromisos i que les coses es facin bé. El PP de Menorca callà i acotà el cap davant el Govern en reclamacions tan unànimes a Menorca com el transport aeri o la residència per a malalts i familiars a Son Espases. Açò ha canviat. Actualment tenim un Govern plural amb algunes discrepàncies, però amb diàleg per continuar endavant.

Aquestes discrepàncies públiques fan que sigui més dèbil?

Tenim un Govern fort i molt observat, la qual cosa provoca que qualsevol petita discrepància tingui ressò. Ens hem d’acostumar a aquesta nova forma de govern, i nosaltres també hem d’aprendre a gestionar millor aquestes discrepàncies. Cal recordar que a Balears hi ha un element insular que pesa molt. Les reivindicacions de les illes que no són Mallorca es volen fer valer perquè històricament s’han vist molt marginades. Aquest context nou no és fàcil, però forma part de la realitat.

A Mallorca costa entendre que hi hagi un grup parlamentari únicament menorquí?

Sí, és complicat. MÉS per Menorca és una formació política independent, i a Mallorca costa entendre que funcionam autònomament. Aquesta fita electoral que fins i tot nosaltres veiem difícil s’ha convertit en una realitat que s’ha de gestionar bé.

Una de les divergències ha arribat fins al punt que el seu grup digui que no votarà a favor del pressupost de 2016 si no es fa la residència per a malalts de fora de Mallorca a Son Espases.

La residència és un punt que està dins l’acord de governabilitat i s’ha de complir. No és suficient dir que es posarà la primera pedra al final de la legislatura, sinó que el servei ha d’estar en funcionament. El primer pressupost hauria de preveure l’elaboració del projecte d’obra.

La vostra sembla una posició de força, una espècie de torcebraç.

Aquest punt és una de les línies vermelles amb les quals ens vam presentar a les eleccions i no podem deixar de ser rigorosos amb el compromís electoral. Farem valer el nostre pes, no com una mesura de força, sinó com un compromís amb els acords de govern i electorals.

Un altre dels temes que heu criticat obertament i amb duresa ha estat el de certs nomenaments de càrrecs de confiança fets pel seu soci del PSOE.

Els diferents partits que donam suport al Govern hem tingut criteris diferents a l’hora de designar els equips de feina. Potser no es van compartir aquests criteris quan s’havia de fer, i açò ha generat tensions. Per mi, els càrrecs de designació política han de reunir tres condicions: han de ser persones idònies, han de ser de confiança i han de respondre a l’oportunitat del moment. En alguns casos, no es complia el tercer element, el de l’oportunitat. Dit açò, ja treballam amb aquestes persones amb l’objectiu de complir el programa.

IB3 ha estat l’altra gran discrepància. La persona que havíeu proposat per dirigir l’ens públic al final no aconseguí el suport necessari, i fins i tot alguns socis de govern s’oposen a aquest nomenament. A més, es començà a parlar d’IB3 posant noms sobre la taula, i no debatent el model de mitjà que es persegueix...

Per encarar un canvi de model, era necessari resoldre una situació temporal per generar calma i estabilitat i així debatre’l amb profunditat. El canvi que volíem implicava renovar el consell d’administració i elegir director. Nosaltres vam fer una proposta que volia complir els criteris d’idoneïtat, que suscités consens i que responia al moment actual. No proposàvem una persona perquè fes la política de MÉS per Menorca. El gran repte i el fracàs històric és no haver aconseguit per primera vegada una persona de consens amb tots els grups parlamentaris. El PP no hi va ajudar, exigint també intervenir en la designació dels caps d’informatius. Aquesta decisió és de caire tècnic, no polític. Aquesta posició va ser un greu error del Partit Popular que va impedir aquest acord. També és cert que van haver-hi discrepàncies per part d’altres formacions del pacte de Govern, que no ens van agradar, que no entenem i que no formaven part de la voluntat de cercar una persona de consens, no de partit.

Aquest consens fallit ha generat un cert desencant entre aquells que creien en la possibilitat de trobar un acord real, i sobretot per les lluites entre els mateixos partits del pacte.

Ha estat un error històric que difícilment podrem reconduir. Serà molt difícil trobar una persona de consens, i açò és fonamental per no tornar a una IB3 distorsionada per la politització. Si una televisió pública té sentit, és perquè fa de servei públic, plural i independent, i açò sols serà possible si trobam un perfil de consens. Nosaltres, com a mínim, creiem en aquest discurs i continuam fent feina en aquesta línia.

Els socis del pacte també creuen aquest discurs?

Vull pensar que sí, perquè si no, no serà possible l’acord.

Algú li ha recomanat que no sigui tan dur amb el Govern?

No. Em toca ara jugar un paper difícil. Som un convençut d’aquest Govern, imprescindible per impulsar polítiques de canvi, i per altra banda, em toca fer valer la nova situació que estam vivint, tant de maneres de fer política com del nou rol que té Menorca, que hi vol jugar un paper més protagonista del que hi havia jugat fins ara. Si Menorca no té una residència a Son Espases, si no té resolt el problema del transport aeri, és perquè no ha tingut prou pes dins els governs que hi ha hagut fins ara.

Com es juga aquest paper de governar i també, segons alguns, fer d’oposició del Govern.

A mi m’agradaria que no hi hagués discrepàncies, però som un Govern plural. Això no obstant, el problema no és aquest, sinó el fet que no compleixi els acords de governabilitat. MÉS per Menorca no serà un problema per al Govern, però sí que serem contundents a l’hora de fer complir els acords i per aconseguir allò que l’electorat ens ha encomanat.

stats