Política 22/09/2017

Millo adverteix per carta els directors d'instituts si obren l'1-O i el Govern li respon que el responsable és ell

El delegat del govern espanyol a Catalunya els recorda que s'enfronten a responsabilitats penals si autoritzen l'ús de l'edifici

Ara
2 min
Millo, sobre la macrooperació contra l'1-O: "No es pot qualificar de repressió"

BarcelonaEl delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha enviat una carta als directors dels instituts de secundària de Catalunya en què els avisa que si autoritzen, de forma "fins i tot tàcita", la celebració "d'actes il·legals convocats per la Generalitat l'1-O", poden enfrontar-se a responsabilitats penals.

En el text, el govern central avisa que "autoritzar o consentir per acció o omissió" la votació del referèndum pot fer incórrer els funcionaris públics en els delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públics "sense perjudici de responsabilitats d'una altra naturalesa". Entre aquestes actuacions hi ha també el fet de posar a disposició "d'autoritats o tercers" les claus o codis d'accés als locals.

Poques hores després la Generalitat ha respost aquesta carta amb un comunicat on diu clarament: "No s'ha donat ni es donarà cap instrucció a les direccions dels centres educatius de Catalunya perquè cedeixin les claus o els codis d’accés als edificis per a la realització del referèndum de l'1 d'octubre, atès que el Govern de Catalunya hi té l'entrada garantida". Per aquest motiu, afegeix: "El referèndum que organitza el Govern de Catalunya el dia 1 d’octubre no posarà en risc cap dels seus directors ni cap altre funcionari".

A la missiva, Millo diu que el "deure" dels poders públics és complir amb les resolucions del Tribunal Constitucional (TC), que ha suspès la llei del referèndum i la convocatòria de l'1-O. Per això recorda als directors "la importància que des del centre" no s'adoptin acords o es portin a terme actuacions que "poguessin contravenir les resolucions del Tribunal Constitucional", com per exemple utilitzar el centre per a la "promoció o realització" d'actes vinculats a "la consulta contrària a l'ordre constitucional". A més, afegeix que la disposició addicional quinzena de la llei d'educació determina expressament que els centres d'educació "no poden destinar-se a altres serveis o finalitats sense autorització prèvia de l'administració educativa corresponent". "Cal que l'adverteixi que no resulta d'aplicació a aquest supòsit la normativa electoral", sosté Millo en la carta.

En aquest sentit, el Govern recorda que "qui realment està coaccionant i amenaçant els funcionaris del departament d’Ensenyament és el delegat del govern espanyol a Catalunya, Josep Enric Millo". "És del tot inadmissible que el delegat del govern espanyol utilitzi barroerament el decret d’autonomia de centres per coartar i coaccionar de forma indiscriminada les nostres direccions. El decret els dota d’autonomia en els àmbits pedagògic, organitzatiu i de gestió dels recursos humans i materials posats al seu abast només en el marc del servei d’educació".

Per aquest motiu el comunicat del Govern acaba dient que serà la consellera d’Ensenyament -Clara Ponsatí- qui respondrà, en nom de totes les direccions, la carta enviada pel delegat del govern espanyol.

Carta Millo instituts
stats