Política 17/10/2017

Milers de persones es concentren a Catalunya contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart

Les entitats sobiranistes havien convocat concentracions a les 12.00 h davant dels llocs de treball

Gerard Pruna / Laia Vicens / Xavi Segura
3 min
Milers de persones es concentren a Catalunya contra l'empresonament de Sánchez i Cuixart

Barcelona / BellaterraA l'espera de la principal manifestació d'aquest dimarts a la tarda a la Diagonal, milers de persones han sortit aquest migdia a les 12.00 h davant dels seus llocs de treball per denunciar l'empresonament del president de l'ANC, Jordi Sànchez, i del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La crida de les entitats sobiranistes ha tingut resposta des de diferents punts de Catalunya, encara que l'epicentre era la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Allà és on s'han concentrat diversos representants institucionals, com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i diversos consellers, al costat de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, i nombrosos regidors de l'Ajuntament.

La concentració s'ha iniciat en silenci, encara que també s'han deixat sentir molts crits de "Llibertat" i s'ha cantat 'L'estaca', de Lluís Llach. Els concentrats han desplegat una pancarta amb el lema "En defensa dels drets i llibertats".

A la plaça Sant Jaume també hi havia els màxims representants sindicals. Camil Ros (UGT) i Javier Pacheco (CCOO) han demanat respondre amb civisme les provocacions d’un PP que “busca fracturar Catalunya”. Hi era també el portaveu accidental d'Òmnium, Marcel Mauri, que ha dit que "l'empresonament no és que sigui desproporcionat, és que és arbitrari" i "impropi d'un estat democràtic del segle XXI”. “Això posa en risc la mateixa democràcia a Espanya", ha assegurat.

La de la plaça Sant Jaume ha sigut la concentració amb més presència institucional, però arreu de Barcelona també s'han produït diverses aturades. Davant la Diputació de Barcelona també hi ha hagut una aturada dels treballadors, i els alumnes de l’Esmuc també han secundat l'aturada i han llegit un manifest contra les detencions de Sànchez i Cuixart. Han recordat “altres víctimes de la violència d’estat” i han fet una crida a sortir als carrers.

Aturada a la diputació de Barcelona

Els diputats del Parlament també s'han concentrat a les 12:00h, així com alguns del Parlament Europeu, on han exhibit cartells de "llibertat per als presos polítics".

Manifestació a les portes del Parlament Europeu per l’alliberament de Sànchez i Cuixart

A causa de les aturades, diversos carrers de Barcelona han quedat tallats una estona. És el cas del carrer de Sants, quan diverses persones han tallat la via als crits d'"independència" i "els carrers seran sempre nostres". La Diagonal també ha quedat tallada a l'alçada de Muntaner, així com la Gran Via amb Bruc i el carrer Numància amb Berlín (vídeo).

Desenes de persones han tallat el carrer de Sants
Milers de persones es concentren a Catalunya contra l'empresonament de Sánchez i Cuixart

Una altra concentració multitudinària ha estat la de desenes de funcionaris judicials davant la porta principal de la Ciutat de la Justícia, a Barcelona.

Imatge general de la concentració de desenes de funcionaris judicials davant de la porta principal de la Ciutat de la Justícia de Barcelona

A Bellaterra

A Bellaterra, el personal del rectorat de la UAB també ha secundat l'aturada i centenars d'estudiants s'han concentrat a la plaça Cívica. Han fet un discurs de condemna dels empresonaments, han cantat 'Els segadors' i els castellers del centre, els Ganàpies, han aixecat un pilar i han lluït una bandera amb el lema "Democràcia".

També han desplegat dues grans pancartes a un dels edificis de la plaça on es poden llegir les frases "Alerta Vaga" i "Hem votat, hem guanyat. República Ara".

Estudiants a la plaça Cívica de la UAB

A Girona

Unes 2.500 persones s'han concentrat davant l'Ajuntament de Girona. Moltes han portat cartells amb el lema "Llibertat presos polítics".

A Girona, a la plaça del Vi

L'ARA també s'atura a les 12.00 h

La redacció de l'ARA també s'ha aturat a les 12.00 h per secundar la concentració contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Els treballadors han sortit a les portes del carrer Diputació i la redacció ha quedat pràcticament buida.

Milers de persones es concentren a Catalunya contra l'empresonament de Sánchez i Cuixart
stats