Política 28/07/2016

Més de 450 persones, entre elles Baldoví i Llamazares, signen un manifest a favor d'un govern amb PSOE, Units Podem i C's

El text demana no desaprofitar l'oportunitat d'impulsar canvis per acabar amb la desigualtat, castigar la corrupció i respondre les necessitats socials més urgents

Europa Press
2 min
El diputat de Compromís, Joan Baldoví, només va poder fer ús dels primers minuts del seu torn en el debat, ja que una pujada de tensió el va obligar a ser atès pels metges.

BarcelonaMés de 450 persones, entre les quals, personalitats del món de la cultura, activistes socials, professionals i sindicalistes, han publicat un manifest per demanar "un govern de progrés" basat en un acord entre el PSOE, Units Podem i Ciutadans. El manifest el subscriuen alguns polítics en actiu, com ara l'excoordinador federal d'IU i ara diputat al Parlament d'Astúries, Gaspar Llamazares, i el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví. Totes dues formacions van presentar-se en coalició amb Podem el 26-J, però entre els signants no hi ha representants ni de Podem ni de Ciutadans. Els dos partits se segueixen vetant per fer un pacte amb Ciutadans.

Entre els signants hi ha el candidat d'IU a la presidència de la Comunitat de Madrid, Luis García Montero; la diputada d'aquest partit a Astúries Concha Masa, i l'economista Juan Torres, que va col·laborar amb Podem per fer el seu programa econòmic. També hi figuren els exdiputats del PSOE Manuel de la Rocha i Antonio Gutiérrez (exsecretari de CCOO) i l'exalcalde de Vitòria José Ángel Cuerda (PNB).

Publicat com un espai de publicitat al diari 'El País', aquest manifest té el suport d'algunes personalitats de la cultura, com el premi Cervantes Antonio Gamoneda, el pintor Antonio López, els escriptors Juan José Millás, Juan Madrid, Antonina Rodrigo, Manuel Rico i Javier Reverte, i l'humorista gràfic Antonio Fraguas, 'Forges'.

Un nou govern que acabi amb "la desigualtat" i la corrupció

El text argumenta que, encara que el PP va ser el partit més votat, la majoria dels espanyols van votar pel canvi i la regeneració, de manera que el PSOE, Units Podem i les confluències i Ciutadans van sumar 13,6 milions de vots, "quasi el doble dels obtinguts pel PP". Per això, animen a no desaprofitar l'oportunitat d'impulsar els canvis que "la ciutadania exigeix" i no permetre "quatre anys més d'un govern del PP" que, segons denuncien, han portat "l'empobriment i l'increment de les desigualtats", així com un "retrocés en importants conquestes socials", "pèrdua de llibertats" i "avenços de la corrupció i la regeneració de la democràcia".

"Necessitem un altre govern que reverteixi les retallades, defensi la sanitat i l'educació pública, els drets laborals, la cultura, la ciència i el medi ambient, que protegeixi els autònoms, ajudi les pimes i creï ocupació. Necessitem unes altres polítiques que acabin amb la desigualtat, castiguin exemplarment la corrupció i posin fi al deteriorament democràtic", argumenten els mateixos signants.

Per això, criden les tres formacions a fer "els esforços necessaris per aconseguir un nou govern que posi fi a les retallades, iniciï un procés de regeneració democràtica i respongui a les necessitats socials més urgents".

stats