Política 20/09/2017

Maza ordena als fiscals que investiguin "coaccions i amenaces" a alcaldes contraris a l'1-O

El fiscal general els assenyala que, si cal, ho poden fer basant-se en notícies a la premsa

Dani Sánchez Ugart
1 min
El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza.

MadridEl fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha ordenat als fiscals catalans que investiguin les suposades "campanyes d'odi, amenaces i coaccions" dirigides als "alcaldes, funcionaris i particulars" contraris al referèndum de l'1 d'octubre. En una instrucció signada per ell mateix, Maza recorda que el referèndum ha estat suspès pel Tribunal Constitucional i que, per tant, les actituds de rebuig a la seva celebració "només poden ser considerades com el compliment rigorós de la llei".

El fiscal agafa les "informacions publicades als mitjans de comunicació" per justificar la seva ordre, i es refereix directament al cartell d'Arran en el qual es demanava assenyalar regidors de l'Ajuntament de Lleida que no col·laboraven amb la consulta de l'1-O.

Segons Maza, aquest tipus de campanyes poden "tenir rellevància des del punt de vista jurídic" perquè estarien "promovent l'hostilitat cap a determinades persones per motius ideològics o polítics". També recull que els mitjans de comunicació estan reflectint "amenaces o coaccions" a aquests càrrecs i conclou que aquestes conductes "suposen un atac contra la convivència pacífica a Catalunya".

Per tot això, el fiscal general demana als fiscals catalans que actuïn "amb eficàcia i celeritat" per perseguir aquestes accions obrint diligències quan en tinguin coneixement, ja sigui per una denúncia o "per qualsevol altra via, incloent-hi les notícies als mitjans de comunicació". A més, recorda que per fer-ho es podrà demanar a les policies judicials, Mossos d'Esquadra inclosos, que facin informes i retirin els cartells que estiguin incorrent en aquests suposats delictes.

Instrucció de Maza als fiscals
stats