POLÍTICA
Política 06/08/2013

Mas: "Només es podrà complir el dèficit si l'Estat paga el que deu"

El Govern dóna llum verda a l'acord Mas-Junqueras que va avançar l'ARA el dissabte per prorrogar els pressupostos del 2013. Mas insisteix que "no hi poden haver retallades addicionals" i ajustarà el 2014 per la via dels ingressos posant la pressió en els deutes de l'Estat

M.colomer
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha confirmat aquest dimarts la pròrroga dels pressupostos del 2013 i la presentació directament dels comptes del 2014, exercici de màxima transcendència política pel Govern, CiU i ERC. El Govern ha donat llum verda a l'acord Mas-Junqueras, que va avançar l'ARA el dissabte, i que compta amb l'aval de Josep Antoni Duran i Lleida, com a fórmula per "plantar cara" davant un repartiment de dèficit "injust".

Mas ha advertit, però, que la Generalitat no complirà l'objectiu de dèficit de l'1% imposat per Madrid per al 2014 si el govern espanyol no paga els deutes acumulats amb la Generalitat. I aquesta serà la "batalla" política que pensa lliurar a partir d'ara el Govern. "L'escenari pel 2014 no és gens bo. L'1% de dèficit no és admissible sota cap concepte", ha avisat Mas, que ha acusat l'Estat d'haver fet un repartiment del dèficit "il·legal" si ens fixem en que el que estableix la llei d'estabilitat pressupostària, que parla d'un repartiment equitatiu que no s'ha complert.

En roda de premsa després de la reunió del consell executiu extraordinària i monogràfica sobre pressupostos, Mas ha advertit que "ja no hi poden haver retallades addicionals", de manera que es faran els pressupostos del 2014 -el Govern els vol presentar a finals d'octubre- posant èmfasi en els ingressos i no en les retallades, perquè "s'ha tocat os". Les noves taxes, com l'impost a la banca, la restitució de successions o taxes a les nuclears i a les grans superfícies comercials, entraran en vigor l'1 de gener del 2014.

Ara bé, ha detallat que la majoria d'aquests nous ingressos depenen de la voluntat política de l'executiu de l'Estat. Ja sigui amb el pagament dels deutes acumulats o per via dels ingressos extres que ha de reportar el nou model de finançament i compensant l'impost a la banc a que volia aplicar el Govern i que va bloquejar l'Estat. Això sí, ja ha deixat ben clar que la Generalitat no pensa liderar aquest cop la negociació.

Mas va avisar Rajoy

El president de la Generalitat ha revelat que va "advertir" el president del govern espanyol en persona que si no concedia a la Generalitat un dèficit pel 2013 de com a mínim l'1,8% -en realitat defensen que havia de ser al voltant del 2%-, no es farien pressupostos. I ha argumentat la decisió de la pròrroga per "coherència" amb els advertiments llançats, i més en l'actual escenari de xoc institucional amb l'Estat pel procés polític català.

Però si la Generalitat no està d'acord amb aquest dèficit, no pot presentar uns pressupostos que l'incompleixi, com reclama ICV-EUiA? Segons Mas, ras i curt, això no és possible. Perquè la Generalitat no disposa de tresoreria i depèn de les transferències que fa amb compta-gotes l'Estat, de manera que tota la despesa que es comprometés per damunt del dèficit imposat per Madr4id, l'Estat no transferiria diners per pagar-la i quedaria directament impagada.

Pròrroga al Parlament

Per desactivar les crítiques de l'oposició sobre el fet que la pròrroga pressupostària furta el control parlamentari dels comptes, Mas ha anunciat que ha demanat la compareixença del Govern al Parlament per donar compte del que suposa no fer pressupostos enguany i centrar-se en l'elaboració del 2014.

stats