Política 30/06/2016

Mas, sobre la judicialització del 9-N: "Ens volien agenollats i ens van trobar dempeus"

L'expresident assegura que el problema del 27-S va ser que Catalunya Sí que es Pot "no es va voler definir"

Ara
3 min
Joana Ortega, Artur Mas i Irene Rigau durant l'entrevista a RAC 1.

BarcelonaEl jutge que instrueix el cas del 9-N ha deixat l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau a les portes de seure al banc dels acusats. Els tres dirigents, però, defensen que se'ls vol jutjar per haver impulsat un "acte democràtic" i reiteren que tornarien a organitzar un procés participatiu com el d'aquell 9 de novembre del 2014 per donar veu als catalans. "Ens volien agenollats i ens van trobar dempeus", ha assegurat Mas en una entrevista a RAC1 en la qual, per primera vegada, han coincidit els tres exmembres del Govern implicats.

Mas, Ortega i Rigau han lamentat especialment que ells vagin de camí a ser jutjats mentre l'escàndol sobre les gravacions de les converses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, no ha tingut cap tipus de conseqüència política per al dirigent popular. "Nosaltres serem jutjats per un acte democràtic, i la conspiració en tota regla del ministre no ha portat, ni tan sols, cap tipus de responsabilitat política. Em sembla d'un cinisme i d'una barra absoluta", ha etzibat Ortega, que ha reconegut que està especialment "dolguda" per la situació. Rigau, per la seva banda, ha assegurat que ha sentit les gravacions i el "to de camaraderia i de Mortadel·lo i Filemó" la fan sentir encara "més forastera". "No el considero un ministre meu", ha etzibat.

En aquest sentit, l'expresident ha afegit que, pensant en positiu, la nova interlocutòria del jutge que instrueix el cas del 9-N ha arribat 48 hores després de les eleccions del 26-J per "no interferir en la campanya". Amb tot, ha assegurat que algú també podria haver pensat que aquesta informació en plena campanya hauria beneficiat CDC. Segons Mas, una "CDC forta" fa "més nosa" a l'estat espanyol que no pas una "CUP revolucionària" o ERC, i ha assegurat que el PP ha pogut treure un rèdit electoral de l'escàndol.

Els contactes de Gordó amb Antifrau

Mas també ha defensat que estava informat sobre els contactes que tenia l'exconseller Germà Gordó amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso per parlar de qüestions que eren competència de la institució. També ha reconegut que Gordó "mai va amagar que tenia aspiracions en l'àmbit polític" i de partit.

L'expresident de la Generalitat també ha defensat que el Govern "va fer pinya sense cap mena d'esquerda" a l'hora d'organitzar el procés participatiu del 9-N i que també l'exconseller Ramon Espadaler es va comportar de "manera impecable". Amb tot, els tres dirigents han assegurat que si ells se la van jugar, en realitat "l'ànima del 9-N va ser la gent que el va fer possible".

Un 27-S que no es pot equiparar al referèndum

Després de les eleccions del 26-J, Mas ha defensat que tots els partidaris del dret a decidir han de "seure i parlar" per trobar una sortida fent, si cal, modificacions al full de ruta. Sobre el referèndum unilateral que defensen formacions com la CUP, Mas ha assegurat que aquest era l'objectiu del 27-S, però que el resultat electoral no es va poder comptar com el del referèndum perquè Catalunya Sí que es Pot va ser l'única candidatura que "no es va definir". Els del no, ha insistit, van estar representats per PP, C's i PSC amb un 39% dels vots, i els partidaris de la independència, aplegats a l'entorn de Junts pel Sí i la CUP, van obtenir un 48% del suport. "CSQP no es va mullar, va dir que no volia ser comptada", ha lamentat.

stats