NEGOCIACIÓ PER LA INVESTIDURA
Política 01/10/2015

Mas avisa la CUP que no hi ha marge per al desacord sobiranista

L’esquerra independentista farà una oferta més enllà del president

Oriol March
3 min
Mas avisa la CUP que no hi ha marge per al desacord sobiranista Crida a un acord social i nacional de les forces del dret a decidir

BarcelonaL’escenari posterior a les eleccions del 27-S està marcat per una qüestió clau: ¿Artur Mas serà el pròxim president de la Generalitat? La pregunta, de moment, no té resposta: la CUP es manté ferma en la negativa i Convergència -igual que ERC, amb qui ha format la coalició Junts pel Sí- considera “irrenunciable” que el seu líder es mantingui com a principal responsable institucional del país. Mas havia mantingut un perfil baix sobre la qüestió durant la setmana, però ahir va voler llançar una advertència directa a l’esquerra independentista des dels micròfons de Catalunya Ràdio. “L’adversari és tan poderós que a Catalunya no es pot donar ni el més mínim marge per al desacord”, va considerar el president en funcions.

Mas es va girar contra les demandes de la CUP, que exigeix un representant polític que no estigui tacat per la corrupció ni per les retallades. El president va considerar que la Generalitat havia “desobeït” els objectius de dèficit marcats per l’Estat, i va negar que sigui un defensor dels ajustos pressupostaris que van marcar la primera part de la seva presidència, quan mantenia pactes estables al Parlament amb el PP. “Em fa molta gràcia que es digui que a CDC li entusiasmen les retallades, quan ha incomplert sistemàticament els objectius de dèficit”, va considerar el dirigent nacionalista. Mas va citar la creació d’impostos mediambientals i la recuperació del de successions -suprimit a principis de la seva primera legislatura- com a exemples de la seva política econòmica. “Som el Govern que ha administrat les retallades imposades per Madrid de la manera més digna i més sensible des del punt de vista social”, va dir.

El president, entrant en el terreny dels resultats de diumenge, va voler recordar a la CUP que hi ha més d’1,6 milions de persones que van votar a favor de Junts pel Sí i, per tant, de la seva candidatura a la reelecció, mentre que 336.000 ciutadans ho van fer a favor de l’esquerra independentista. “Cal tenir-ho en compte, perquè també és democràcia”, va dir Mas, considerat un actiu imprescindible segons el coordinador general de CDC, Josep Rull. L’executiva del partit, de fet, va acordar dilluns situar com a “irrenunciable” la continuïtat del president al capdavant del Govern en la negociació que s’obrirà de seguida amb la CUP, segons fonts de la direcció. Els contactes oficials encara no han començat, però ho faran de manera imminent, això sí.

Quan comencin, l’esquerra independentista plantejarà una oferta que tindrà “molt més recorregut que seguir girant entorn d’un president i els seus fans”. En aquests termes es va expressar ahir a través de Twitter l’exdiputat Quim Arrufat, que va afegir: “Així que calma amb els hooligans ”. Oriol Junqueras, lluny de voler entrar en la confrontació amb la CUP, va assegurar en una entrevista a Els matins de TV3 que l’esquerra independentista és “imprescindible” per culminar el procés. “I quina sort que sigui així”, va recalcar Junqueras. El líder republicà va reclamar que les negociacions “no siguin un espectacle públic”, i va estendre la mà a Catalunya Sí que es Pot per col·laborar en el procés constituent. Els pròxims dies seran claus per negociar tots els aspectes d’un principi de legislatura que serà de vertigen.

Crida a un acord social i nacional de les forces del dret a decidir

L’associació Acord d’Esquerres per la República Catalana, formada a títol personal per militants de base d’ICV, EUiA i sindicalistes, va demanar ahir a través d’un comunicat que es forgi “un gran acord social i nacional” de les formacions partidàries d’iniciar un “procés constituent participat”. Es tracta d’una crida a l’entesa entre Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot, que representen més del 60% dels diputats del nou Parlament. “Fem una crida fraterna a Catalunya Sí que es Pot a sostenir el perfil catalanista i a Junts pel Sí a la priorització de polítiques socials, d’esquerres”, demanen.

stats