Política 20/03/2017

Rajoy rebutja la via escocesa que proposen Puigdemont i Junqueras a la carta d''El País'

Munté recorda que el Govern està treballant amb "astúcia i discreció" per fer el referèndum

Ara
4 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ahir al congrés del PP andalús a Màlaga. EFE

MadridPoques hores ha tardat a respondre el govern espanyol a la carta conjunta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, a 'El País' reclamant diàleg a Mariano Rajoy "abans que sigui massa tard" amb la celebració d'un referèndum similar al d'Escòcia. Fonts de l'executiu espanyol rebutgen la possibilitat d'arribar a un acord per a la celebració d'un referèndum pactat i consideren que són els líders independentistes, "els que han fet de la falta de diàleg i de la imposició la tònica general de la seva gestió". Diàleg sí, però dins la llei: és la resposta habitual del president espanyol sobre la possibilitat de celebrar un referèndum. La Moncloa insisteix que està disposada a parlar de tot menys del referèndum.

"El govern lamenta que els partits independentistes de Catalunya insisteixin a demanar un referèndum d'autodeterminació que no es pot negociar perquè és radicalment contrari a la Constitució i a la sobirania nacional –reiteren les mateixes fonts–; el govern espanyol sempre ha estat disposat al diàleg dins els marges de la llei. Però ni el govern ni el Parlament [espanyols] poden negociar sobre el que no forma part d'ells. La sobirania nacional correspon al conjunt dels espanyols. Aquesta és la principal diferència en el cas escocès que posen d'exemple."

PSOE-PSC

En el mateix sentit s'han expressat aquest dilluns en entrevistes respectives a Onda Cero i la SER l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero i l'exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba, que consideren que un referèndum no faria més que complicar el conflicte. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha criticat que la Generalitat demani acord per a un referèndum, però al mateix temps "comenci per incomplir la llei, desobeeixi el Tribunal Constitucional i un ultimàtum". Paraules molt similars a les de dirigents del PP.

Per al secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, la carta de Puigdemont i Junqueras és una "enganyifa i una impostura". Illa ha criticat la carta, però també la postura "immobilista i de paràlisi" del govern espanyol. "Cal diàleg, negociació i pacte", ha reivindicat. Si el Govern continua en aquesta línia, ha dit, "Catalunya no sortirà de l’atzucac".

PP català

Tant el líder del PP català, Xavier García Albiol, com la del PP madrileny, Cristina Cifuentes, han verbalitzat de nou la posició de Mariano Rajoy, que avui no té previst cap acte públic ja que és festiu a Madrid –és ressaca de Sant Josep–. Albiol ha assegurat en declaracions a RNE que la Generalitat està "tancada en banda al diàleg" i ha considerat que tant Puigdemont com Junqueras són "molt conscients" que no hi haurà referèndum. Considera un "disbarat" la carta a 'El País' perquè creu que no té "ni cap ni peus". Al seu torn, Cifuentes ha assegurat que "és contradictori negociar i voler imposar condicions al mateix temps".

C's

El portaveu al Parlament de C's, Carlos Carrizosa, no s'ha mostrat "sorprès" per l'article, perquè ha assegurat que el contingut "és el de sempre", i ha apuntat a una "repetició" de la consulta del 9-N. Un fet que per a Carrizosa és sotmetre Catalunya a un "bloqueig" en tractar de "repetir el 9-N".

Per aquesta raó el portaveu de la formació taronja ha instat el Govern a "posar les urnes", però no per celebrar un referèndum, sinó per convocar eleccions i deixar pas a un "govern constitucionalista que vulgui governar per a tothom" i "contribueixi a les reformes" per a tot Espanya.

Govern (Munté)

La consellera de la Presidència del Govern, Neus Munté, ha afirmat aquest dilluns que l'executiu treballa amb "astúcia i discreció" per preparar el referèndum. D'aquesta manera, Munté s'ha referit aquest dilluns a la carta conjunta a 'El País'. En una entrevista a 'Els matins', de TV3, Munté ha defensat que el Govern no reveli tots els detalls del full de ruta independentista: "Hi ha una agenda pública que s'ha d'explicar i una que forma part de converses o contactes que no és necessari explicar".

PDECat

També la coordinadora general del Partit Demòcrata (PDECat), Marta Pascal, s'ha referit a la resposta del govern espanyol a la crida al diàleg feta per Puigdemont i Junqueras. En declaracions als periodistes abans de participar en un acte del partit sobre seguretat, Pascal ha acusat l'executiu de Mariano Rajoy de voler que Catalunya abandoni "la via del diàleg". Tanmateix, els ha avisat que "no se'n sortiran". "Nosaltres seguirem a la taula", ha conclòs.

ERC

Els republicans ja esperaven la resposta del govern espanyol. Aquest dilluns el portaveu dels republicans al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha subratllat que, "malgrat l'enèsim 'no'" de l'executiu estatal, la Generalitat "persistirà en el 'referèndum o referèndum' perquè, per primera vegada a la història té les eines per fer-lo realitat".

"L'Estat ens ho podrà dificultar molt, tant com pugui, però nosaltres tenim les eines per fer-lo realitat", ha insistit Tardà, que ha advertit a Mariano Rajoy que el seu govern està "a punt de vulnerar els drets civils dels catalans". Segons ell, les inhabilitacions a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, el futur judici contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els plans del govern espanyol per anul·lar l'autonomia de Catalunya provocaran una reacció contrària a la que busca l'Estat. De fet, Tardà preveu que tant l'opinió pública internacional com l'espanyola rebutgin les accions del govern del PP. "Donar per fet que compten amb el vistiplau de la ciutadania espanyola és donar per fetes massa coses".

CSQP

El diputat de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) al Parlament Joan Giner ha recordat que la seva formació forma part del Pacte pel Referèndum i ha assegurat que comparteixen bona part de la proposta de Puigdemont i Junqueras. Giner ha rebutjat, però, que la missiva digui que "els catalans votaran 'sí o sí' durant el 2017". Segons ha dit, "cal seguir treballant" per aconseguir "que es compleixin les condicions i sigui una consulta vinculant, amb reconeixement internacional, i majoritària". Els comuns defensen que la consulta només s'ha de celebrar si es compleixen aquestes tres condicions.

stats