Política 05/03/2015

Manos Limpias denuncia Fabra per plagiar, presumptament, parts d'un llibre quan era alcalde de Castelló de la Plana

El sindicat va presentar la denúncia el passat mes de gener davant la Fiscalia però no va especificar quins serien els llibres que hauria copiat Fabra

Europa Press
2 min
El president valencià, Alberto Fabra.

ValènciaEl sindicat Manos Limpias ha presentat una denúncia davant el fiscal superior del País Valencià contra el president de la Generalitat, Alberto Fabra, per un presumpte delicte de plagi comès en el llibre 'La ciudad que yo quiero. El poder municipal en Europa', publicat l'any 2007, quan encara era alcalde de Castelló de la Plana.

Segons consta en la denúncia, dirigida també contra l'editorial Peonia Ediciones, aquest llibre constitueix "un possible delicte de plagi", concorrent per a "la perfecció del tipus penal" les condicions "d'usurpació de la paternitat, absència de consentiment de l'autor, divulgació i element intencional o dol". No obstant això, la denúncia no especifica les obres de les quals suposadament ha copiat.

Manos Limpias indica que la figura del plagi està regulada en l'article 270 del Codi Penal, castigada amb la pena de presó de sis mesos a dos anys i multa de 12 a 24 mesos, i assenyala que si aquest delicte "es realitza amb ànim de lucre i en perjudici d'un tercer, podrà ser denunciat per qualsevol persona que tinga coneixement de la seua realització, com així ocorre en el present cas".

Per al sindicat, "resulta evident la responsabilitat jurídic penal que tal actuació comporta", podent ser els fets "constitutius d'un delicte de plagi", per part del consell d'administració de Peonia Ediciones –que va editar el llibre– i "de la persona que figura com a autor de l'obra plagiada, Alberto Fabra Part".

Per tot això, Manos Limpias sol·licita que s'inicien les recerques per esclarir els fets denunciats i que es cite, en qualitat d'imputat, a Alberto Fabra i a l'òrgan d'administració de l'editorial, per investigar si "es va infringir el bé jurídic protegit pel tipus penal denunciat".

Així mateix, acompanya a la denúncia un documental i un CD del llibre 'La ciudad que yo quiero. El poder municipal en Europa' i demana que es practique una prova pericial que permeta comprovar si l'obra referenciada ha sigut objectiu de plagi, per al que "existeixen diversitat d'eines informàtiques".

Aquesta denúncia es va presentar el passat 28 de gener però, segons ha explicat a Europa Press el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernard, encara no han rebut resposta de si s'ha admès a tràmit, per la qual cosa tornaran a remetre un escrit preguntat per aquesta denúncia.

La presentació del llibre Fabra a Madrid va ser a càrrec de l'alcalde de Madrid, Alberto Ruíz Gallardón. El llibre, assaig municipalista de Fabra per a la ciutat de Castelló de la Plana, repassa al llarg de 17 capítols aspectes relacionats amb la sostenibilitat, la necessitat de potenciar les infraestructures, l'urbanisme o la importància i protagonisme de les ciutats en la construcció d'Europa.

stats