20/11/2015

Majoria sindical per retardar la paga extra a canvi dels sexennis

3 min
Majoria sindical per retardar la paga extra a canvi dels sexennis March es compromet a crear una comissió d’estudi de les ràtios

PalmaLa Mesa Sectorial d’Educació que tingué lloc ahir acabà sense cap acord definitiu en relació a la recuperació de les retallades en els complements salarials dels docents, però sí amb una posició més o menys clara per part dels sindicats STEI, ANPE i FE-CCOO en aquest sentit. El conseller Martí March reuní els sindicats per parlar estrictament de la recuperació de la paga extra de Nadal retallada el 2012 i dels sexennis congelats, i confirmà que aquest mes de desembre els docents cobraran un 25% d’aquella paga extraordinària.

L’acord marc signat per STEI i FE-CCOO, amb el suport d’ANPE, estableix que el 2016 es recuperarà el 50% de la paga extra de 2012 i que l’any 2017 es cobrarà el corresponent a la formació permanent i els complements expecífics anuals, és a dir els sexennis, i que només es podrà avançar “si hi ha disponibilitat pressupostària”, segons recull el document. Tanmateix, després de l’acord assolit recentment pel sector sanitari i de serveis generals, pel qual s’intercanvia una part de la paga extraordinària del desembre de 2012 pel seu complement de carrera professional, els sindicats de l’ensenyament també proposen a Educació canvis en el calendari de pagaments. La Conselleria d’Educació xifra el 50% de la paga extra de 2012 en 13,1 milions d’euros.

L’STEI proposà ahir no cobrar tot el 50% restant de la paga extra durant 2016, sinó ajornar-ne un 25% per a 2017. Així, asseguren, es podria avançar el cobrament dels sexennis el mes de setembre de 2016. “Amb l’ajornament d’una part de la paga extraordinària a l’any 2017, hi ha la disponibilitat pressupostària suficient perquè la Conselleria d’Educació pugui assumir l’aixecament de la suspensió del reconeixement dels sexennis a partir del mes de setembre de 2016 i no a principis de 2017”, apuntaren ahir des del sindicat.

La proposta és similar a la que fa FE-CCOO, que insisteix que els sexennis s’han de recuperar al 100% i com a màxim el proper setembre. ANPE també aposta per aquesta fórmula. I tots tres sindicats volen que s’equiparin els sexennis dels interins als funcionaris de carrera. Recorden que tenen sentències judicials a favor d’aquest fet.

FETE-UGT igualment defensa “flexibilitzar” el pagament del 50% de la paga extra de 2012, però la seva proposta consisteix que siguin els treballadors “més perjudicats” per les retallades els que comencin a cobrar part dels sexennis el 2016. És a dir, els que complien un sexenni entre l’1 de juny de 2012 i el 31 de desembre de 2013, asseguren. També reclamen que els interins que com a mínim treballen 9 mesos cobrin el juliol i agost abans de 2018.

El conseller d’Educació, Martí March, valorà positivament la reunió i es comprometé a enviar dimarts una proposta concreta que serà discutida una altra vegada en mesa sectorial dijous dia 26.

Plantada de UOB i Alternativa

Només començar la reunió, els sindicats Alternativa i UOB s’aixecaren i abandonaren la negociació. No donen validesa a la negociació perquè apunten que, com que la vaga indefinida continua convocada per l’Assemblea de Docents, la proposta de negociació afecta directament el punt 9 de la taula reivindicativa de l’aturada. Per tant, reclamen a March que convoqui el comitè de vaga de l’Assemblea per negociar-lo.

UOB presentà una denúncia a Inspecció de Treball per incompliment del Reial Decret Llei 17/1977 que estableix que “correspon al comitè de vaga participar en quantes actuacions sindicals, administratives o judicials es realitzin per a la solució del conflicte”.

March es compromet a crear una comissió d’estudi de les ràtios

La Mesa Sectorial d’Educació disposarà d’una nova comissió de ràtios que analitzarà la situació del nombre d’alumnes per aula i per professor en els centres educatius de les Illes Balears, a més de la concentració d’alumnat amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu (NESE) en determinades escoles i instituts. Així s’hi va comprometre ahir el conseller d’Educació, Martí March, durant la reunió amb els sindicats, informa l’STEI.

El propòsit d’aquesta nova comissió serà el d’elaborar les mesures efectives per a minimitzar els efectes negatius que genera l’elevat nombre d’alumnes per aula o el mal repartiment d’alumnes NESE.

Aquest és, com recordà ahir l’STEI, un dels punts que recull l’acord marc ratificat l’octubre passat.

stats