Política 18/03/2016

El procés sobiranista no liquida el diàleg de Junqueras i Montoro

El ministre segueix collant amb el FLA i les bestretes però assegura la solvència catalana

Ferran Casas / Dani Sánchez Ugart
3 min
Cristóbal Montoro i Oriol Junqueras aquest divendres a tarda al ministeri d'Hisenda

MadridEl vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha tingut aquest divendres a la tarda la seva segona trobada amb els representants del govern espanyol en funcions. Després de reunir-se fa uns dies amb el ministre d'Economia, Luis de Guindos, s'ha entrevistat a Madrid durant més de dues hores amb el ministeri d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Segons Junqueras, la reunió ha estat "profitosa" i de caràcter tècnic, tot i que no hi ha hagut grans concrecions o acords i marcada per la rebaixa de la nota del deute català que ha fet Standard & Poor's.

Damunt la taula, la situació financera de la Generalitat i, en concret, els interessos que l'Estat cobra pel fons de liquiditat autonòmic (0,834% davant el tipus general del BCE del 0%) i els avançaments de la liquidació del finançament del 2014. La Generalitat també pretenia convertir els 1.600 milions que deu a curt termini als bancs a llarg termini. El ministre ha afirmat aquest divendres al matí que cap administració "farà fallida" i ahir, després de reunir-se amb el líder del PP català, Xavier García Albiol, va concedir avançar 350 milions dels 1.400 corresponents a la liquidació. Montoro ha indicat que els criteris de les bestretes són clars i en cap cas polítics.

Junqueras, que ha comparegut a la seu de la Generalitat a Madrid i no al ministeri, ha explicat que els 350 milions ja van arribar dijous al vespre i que espera que els 1.050 pendents no es demorin. El vicepresident calcula que aquest 2015 la liquidació serà d'uns 1.090 milions fruit de, segons que ha recordat, els càlculs a la baixa que sol fer el ministeri. Pel que fa als interessos del FLA, Junqueras ha admès que no hi ha acord però ha fet notar que Montoro tampoc ha estat "inflexible". Pel que fa a la conversió dels crèdits de tres mesos a un termini d'un any s'ha mostrat més optimista perquè, ha dit, en això estan d'acord el govern, els bancs i l'executiu espanyol.

En el que no hi ha expectatives és en la flexibilització del dèficit. Junqueras ha afirmat que la hisenda pròpia o el nou model de finançament, que Mariano Rajoy havia promès tenir a punt aquest trimestre, no han estat avui damunt de la taula. En el primer assumpte ha recordat que no hi ha acord, com tampoc en el full de ruta independentista.

Hi haurà més avançaments si són "justificats"

"Des de la més profunda discrepància en els objectius polítics, valoro el compromís que m'ha expressat el vicepresident amb la reducció del dèficit públic", ha afirmat Montoro després, en roda de premsa. El titular d'Hisenda ha garantit que "no hi haurà impagaments a curt termini", i que el "tractament que es donarà a Catalunya serà el mateix que a totes les comunitats", ja que es cobriran les necessitats de tresoreria "mes a mes".

És a dir, Montoro ha garantit que hi haurà avançaments dels 1.090 milions pendents de cobrament d'aquí al juliol, quan està previst que es paguin tots els diners, sempre que Catalunya els sol·liciti i estiguin justificats per "tensions de tresoreria".

De les paraules del titular d'Hisenda s'ha constatat la distància entre el govern espanyol i el català sobre els interessos del FLA d'aquest any. Montoro ha considerat que "el criteri ja està establert", però ha deixat marge a la negociació: "El govern espanyol està obert a dialogar, i no només és una petició de Catalunya, sinó també d'altres comunitats autònomes. D'aquestes qüestions se'n pot parlar".

"Convé impedir que hi hagi venciments no atesos, també de deute bancari a curt termini, perquè això suposaria la fallida formal. Això ho hem impedit fins ara i ho continuarem impedint", ha afirmat, tot i que no ha aclarit si donarà suport a la conversió de crèdits a curt termini en crèdits a llarg, com demana la Generalitat.

El ministre en funcions ha reiterat que "necessitem" Catalunya per garantir la recuperació econòmica, per això, ha dit, "estem garantint el finançament de les administracions públiques, com és la nostra obligació". Montoro ha considerat que el que està fent l'Estat és garantir que el finançament extra que rebran les comunitats per la liquidació negativa del 2014 ha de servir per "reduir el dèficit".

stats