Política 21/08/2015

Londres i París redoblen els esforços contra la pressió a Calais

Daniel Postico
2 min
Grups de sensepapers a la carretera que va al port de Calais, on molts intenten entrar a l’Eurotúnel.

LondresEls ministres de l’Interior del Regne Unit i França, Theresa May i Bernard Cazeneuve, es van desplaçar ahir a la localitat fronterera de Calais per firmar un acord de cooperació entre els dos països. L’objectiu: reduir la tensió amb els immigrants acampats a la localitat a l’espera d’entrar al Regne Unit, millorar la seguretat i acabar amb les màfies que trafiquen amb immigrants.

El principal punt de l’acord franco-britànic és la creació d’un centre de comandament i control sobre el terreny que s’encarregui de coordinar les accions dels dos països a la zona. Aquest centre estarà integrat per policia francesa i britànica i dirigit per un alt comandament de cada país. La seva funció serà “perseguir de manera implacable i desmantellar les bandes criminals despietades que faciliten i es beneficien del contraban de persones vulnerables, sovint amb un total menyspreu per la vida”, va dir ahir Theresa May en la roda de premsa posterior a la seva reunió amb Cazeneuve. “Els contrabandistes seran detinguts, identificats i castigats, i han de saber que ja no es podrà continuar passant per Calais”, va afegir el ministre francès. Un dels principals problemes són les màfies angleses que cobren 15.000 lliures als sensepapers per ajudar-los a creuar la frontera.

L’acord, de sis pàgines, inclou el desplegament de 500 agents de policia extra dels dos països. May va confirmar el desplegament permanent de cent policies britànics a Calais i també la inversió de 10 milions de lliures. Aquesta quantitat se suma als 15 milions destinats a la construcció de més tanques, a millorar la seguretat i a llogar els avions que portin de tornada als seus països els immigrants il·legals que siguin detinguts al Regne Unit.

Els ministres també es van comprometre a millorar la seguretat a l’Eurotúnel amb la instal·lació de més càmeres i equips de detecció infrarojos, així com amb l’edificació d’una nova tanca per impedir l’accés a les instal·lacions. Un altre punt de l’acord és l’increment de la seguretat en altres zones frontereres.

Theresa May va reconèixer que ha sigut “un estiu complicat” i va dir que tant Londres com París ampliaran la cooperació amb altres països de la Unió Europea per assegurar “el ple funcionament de les fronteres i que no s’abusi del sistema d’asil”. Així, la cooperació també s’ha estès a Bèlgica i Holanda, ja que moltes màfies entren els immigrants a través de la frontera d’aquests dos països.

Cau el nombre d’intents

Des del començament de la crisi a Calais, el govern britànic s’ha mostrat molt contundent i implacable amb els immigrants que intenten entrar a la Gran Bretanya de manera clandestina. Una postura que ha sigut molt criticada per organitzacions humanitàries i les Nacions Unides. Els nombre de sensepapers que intenten entrar al país, però, ja s’ha reduït dels dos mil als dos-cents al dia. Amb els acords d’ahir també es donen per acabades les tensions entre París i Londres dels últims mesos. May i Cazeneuve van visitar l’Eurotúnel i es van reunir amb organitzacions humanitàries, mentre que un grup de sensepapers van tallar una carretera per protestar pel tracte rebut per Londres amb crits de “No som animals” o “Obriu les fronteres”. Van ser dispersats amb gas lacrimogen.

stats