Política 12/06/2013

El govern decidirà a la tardor si prorroga el rescat bancari

Linde diu ara que vol vendre CatalunyaCaixa urgentment

T.g.
3 min

Barcelona.I la tercera pot ser la bona. Després de dos intents frustrats el juny del 2012 i al febrer passat, el ministeri d'Economia pot plantejar la subhasta definitiva de CatalunyaCaixa per a l'octubre. Així de clar ho va dir ahir el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, des de Mont-real. El ministeri es va mantenir en silenci, tot i que el secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, ja va parlar d'aquesta possibilitat fa tres setmanes.

Linde va respondre als periodistes en una conferència del Fòrum Econòmic de les Amèriques que "l'Estat no té cap intenció de retenir els bancs; no vol bancs públics", segons informa Reuters. D'aquesta manera, el màxim responsable de l'organisme regulador va indicar que és important per a l'Estat vendre CatalunyaCaixa i Novagalicia com més aviat millor, però va afirmar que "s'ha de fer bé". Una càrrega de profunditat dirigida directament al ministeri, malgrat que la decisió de paralitzar la venda es va prendre entre el ministre d'Economia, Luis de Guindos, els tècnics del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) i el mateix Banc d'Espanya.

Linde no va concretar més, però el govern de Mariano Rajoy vol reprendre la idea de la privatització ràpidament. El memoràndum del rescat bancari dóna de temps fins al desembre del 2017 per traspassar l'entitat catalana a mans privades, però la consultora McKinsey ja ha recomanat al FROB que acceleri altre cop el procés de venda, segons van manifestar fonts del sector.

El FROB va entendre que CatalunyaCaixa no perdia valor quan es va interrompre el segon intent de col·locar-la al mercat al març, ja que s'havia sanejat totalment l'entitat amb les provisions realitzades i el traspàs dels actius immobiliaris tòxics al banc dolent . En canvi, les entitats interessades en la compra (el Santander i el BBVA, bàsicament) no ho van veure així i van demanar un esquema de protecció d'actius (EPA) similar al del Banc de València, que preveia possibles pèrdues futures en els crèdits a pimes.

El FROB es va negar a cedir i es va mantenir ferm a l'hora de plantejar una venda amb valor "positiu". És a dir, l'organisme estatal encarregat del reflotament bancari volia recuperar el màxim de diners en la privatització, amb un preu del voltant de 900 milions d'euros. Fins a aquell moment, totes les subhastes (CAM, Unnim i Banc de València) s'havien saldat per un preu simbòlic d'un euro i amb importants ajuts públics.

L'informe de McKinsey ha fet canviar d'opinió el FROB en pocs mesos, i ara tothom torna a tenir interès a vendre CatalunyaCaixa. Els termes d'una tercera subhasta són una autèntica incògnita. Es podria vendre només el negoci minorista de CatalunyaCaixa i dipositar els crèdits dubtosos en una entitat pont, un sistema similar al que ja s'ha fet servir amb el banc dolent .

Luis María Linde també es va referir a Bankia i va assegurar que es tracta d'una entitat més gran i que, per tant, cal preparar millor les coses abans de la seva venda.

Més ajuts, també a l'octubre

Finalment, el governador va parlar des del Canadà sobre una hipotètica ampliació del termini d'utilització del rescat bancari, que acaba aquest any. Linde va tornar a situar a l'octubre el límit perquè el govern espanyol decideixi demanar una extensió d'un any per utilitzar els 100.000 milions d'euros concedits per Brussel·les.

Fins ara s'han fet servir 41.000 milions, i gairebé tothom ha reconegut que el sector financer espanyol podria necessitar uns 10.000 milions addicionals per incrementar les provisions dels crèdits renegociats. El mateix Linde va admetre que la troica (la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu) va indicar la setmana passada que la reordenació del sistema bancari espanyol va "pel bon camí", però que persisteixen "riscos". Van assegurar que l'ajust en el mercat de l'habitatge encara no ha acabat i que la situació econòmica recomana mantenir una extrema "vigilància".

stats