MODEL DE PAÍS
Política 09/01/2016

L’impost turístic finançarà projectes socials i sanitaris

El Govern dóna llum verda a una taxa que es començarà a pagar el juny i recaptarà 80 milions l’any

Rafel Gallego
3 min
L’impost turístic  finançarà projectes socials i sanitaris

PalmaL’Executiu autonòmic ha donat llum verda a l’impost del turisme sostenible, un projecte que fins al darrer moment ha anat agafant forma i contingut.

Les darreres novetats es van conèixer en la roda de premsa posterior al Consell de Govern. A més de servir per impulsar la diversificació, la qualitat i el respecte mediambiental del turisme i la recuperació de patrimoni històric i cultural, la nova taxa sufragarà inversions en infraestructures socials i sanitàries que compensin l’impacte de la massificació que genera la principal activitat econòmica de l’Arxipèlag.

Així ho va anunciar el vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló.

Una altra de les al·legacions que també ha acceptat Turisme prové dels sectors del medi rural. La redacció inicial feia referència a la possibilitat de dedicar fons recaptats a la recuperació i preservació del medi rural, i s’amplia el ventall de possibilitats afegint-hi la “modernització”, per poder incloure inversions que el sector considera més necessàries per continuar jugant el seu paper de veritable garant del paisatge rural mitjançant l’activitat econòmica no especulativa.

De tota manera, per decidir a quins projectes concrets es destinen els fons que es recaptin -les previsions del Govern apunten que aquest primer any d’aplicació s’arrepleguin uns 50 milions d’euros i entre 70 i 80 milions en exercicis successius-, es crearà una comissió específica en la qual hi haurà membres del Govern, consells insulars, ajuntaments, agents socials i econòmics, i determinades entitats de caràcter ambiental. Aquesta comissió elevarà una proposta al Consell de Govern que tindrà la darrera paraula a l’hora de gastar els recursos generats pels turistes.

L’impost n’iniciarà la tramitació parlamentària dilluns, està previst que s’aprovi definitivament al Parlament el mes de maig i ja es podria començar a cobrar el juny.

Amenaces dels hotelers

El projecte neix amb l’amenaça de la batalla legal en contra que plantejaran els hotelers, però també “amb l’aval dels serveis jurídics” de la comunitat autònoma, segons precisà la consellera d’Economia, Catalina Cladera. A més, les entitats ecologistes, que han mostrat descontentament per la intenció inicial -finalment revertida- que part de l’impost es destinàs a millorar la competitivitat del sector, encara han de dir-hi la seva.

L’impost l’hauran de pagar els que pernoctin en establiments hotelers, creuers (sempre que els viatgers facin nit en un port de Balears), allotjaments turístics, hotels rurals, pensions, albergs o refugis. Les embarcacions d’excursions no estan sotmeses a l’impost.

Els menors de 16 no pagaran la taxa turística (en un principi el límit eren els 14), ja que s’ha acceptat la proposta del sector i així “fomentar el turisme familiar i no carregar amb un sobrecost aquells que viatgen amb nins”.

Temporada alta

A més, la futura llei de creació del tribut considerarà l’inici de la temporada alta l’1 de maig i, per tant, serà aquest el moment en què els turistes començaran a pagar el 100% de la tarifa, que se situa entre 50 cèntims i 2 euros en funció de la categoria de l’establiment. Inicialment la previsió era d’agafar com a referència l’1 d’abril, però també a proposta del sector turístic s’ha considerat raonable ajornar fins al maig l’aplicació del preu complet.

Els mesos de temporada baixa els turistes pagaran el 50% de la taxa, això vol dir entre 25 cèntims i 1 euro per adult i dia, en funció de nou de la categoria de l’allotjament.

A partir d’ara, la Conselleria de Turisme, a petició dels touroperadors, encetarà una campanya informativa basada en trobades amb mitjans de comunicació internacionals, preferentment anglesos i alemanys. L’objectiu és explicar els detalls de l’impost i minimitzar els efectes negatius que pogués tenir la implantació als països emissors. Segons fonts de Turisme, aquesta taxa té diversos avantatges respecte de l’ecotaxa que el primer Pacte de progrés va implantar en la legislatura 2007-2011: un és que “és més mediambiental” i un altre, que “ara la majoria de l’opinió pública hi està a favor”.

stats