CAS URDANGARIN
Política 19/06/2013

L'error fantasma, l'última raresa del cas Nóos amb la infanta

Ningú no aclareix d'on ha sortit que Cristina va vendre 13 finques

Enric Borràs Abelló
2 min

Palma.L'Agència Tributària admet un "error en la imputació de transmissions d'immobles" a la infanta Cristina de Borbó, però diu que no és cosa seva. Ara, els registradors i els notaris tampoc no se'l fan seu. Aquest error fantasma, que ningú no reconeix com a propi, s'ha convertit en l'última d'una llarga llista de peculiaritats en el paper de la infanta en el procés del cas Nóos.

El Consell General del Notariat i el Col·legi de Registradors d'Espanya negaven ahir oficialment que la filla del rei d'Espanya hagués constat mai com a titular de cap de les tretze propietats que Hisenda deia que la dona d'Iñaki Urdangarin havia venut entre el 2005 i el 2006 per 1,4 milions d'euros. I així ho varen fer saber al jutge José Castro.

L'Agència Tributària, ahir mateix i per via d'un comunicat oficial, s'excusava dient que s'havien enviat al jutge les dades "proporcionades per tercers" que tenien a la base de dades. Hisenda només va admetre que "no va comprovar-les ni verificar-les", però "perquè no podia fer-ho". Les peticions d'aquesta mena, afegia, impliquen "un volum d'informació ingent" i es revisen a posteriori.

L'informe d'Hisenda imputava les tretze vendes a la infanta, segons l'agència, perquè en la informació que havien rebut sortia un número de DNI que coincidia amb el de Cristina de Borbó. Però les dades només podien venir de notaris i registradors, que les neguen, tal com han fet saber al jutge. És difícil pensar que notaris de llocs diferents hagin pogut cometre el mateix error.

La infanta, com a membre de la família reial, té un DNI peculiar i el Sindicat de Tècnics d'Hisenda (GESTHA) apunta que just es pot haver confós amb el d'algun parent.

L'error fantasma és tan sols el darrer de la llista d'esdeveniments extraordinaris que han afectat la filla del rei d'Espanya en el procés del cas Nóos. Cristina de Borbó, amb una imputació per part del jutge -que va arribar després que declarassin més de 200 testimonis i imputats- "suspesa" per l'Audiència de Palma a petició de la Fiscalia Anticorrupció, és en una situació jurídica difícil de definir. Ni imputada ni desimputada, però investigada; defensada per un fiscal que no creu que se l'hagi d'imputar i per una Agència Tributària que, segons l'Audiència, va evitar d'una manera que "no es comprèn" parlar de la possibilitat que fos cooperadora del seu marit en delictes fiscals i de blanqueig.

Amb els documents que han lliurat registradors i notaris, és difícil que Hisenda es desentengui de l'error. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, reconeixia ahir que "no hi ha precedents" de cap equivocació així. Al Congrés, el socialista Pedro Saura va dir que el govern popular havia posat "als peus dels cavalls" els professionals de l'agència, i el portaveu del PP, Alfonso Alonso, va admetre que encara no s'havien donat prou explicacions.

Sigui com sigui, Hisenda pot estar tranquil·la: l'advocat de la infanta, Miquel Roca, va declarar ahir que no la denunciarien.

stats