CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Política 23/06/2013

L'embolic del fisc i el DNI evidencia el favor a Cristina

El poc rigor d'Hisenda crea malestar intern i allunya la infanta de la imputació

Juan Luis Galiacho
3 min

MadridMoltes són les irregularitats que envolten la informació sobre el patrimoni i les declaracions de la renda de la infanta Cristina que l'Agència Tributària ha facilitat al jutge José Castro, instructor del cas Nóos. Els investigadors no troben cap explicació lògica a informacions contaminades que atribuïen a la filla del rei un increment patrimonial d'1,4 milions per la suposada venda de 13 propietats a Arenys de Mar (Barcelona), Valenzuela (Ciudad Real), el Pilar de la Foradada (Alacant) i a la mateixa capital de les comarques del sud del País Valencià.

Ni una sola de les explicacions donades -a l'espera dels resultats de la investigació oficial que s'oferiran aquesta setmana- té lògica ni ha aclarit la veritat sobre l'alça patrimonial del NIF 00000014-Z. Però l'embolic sí que ha aconseguit un objectiu: descartar, de nou i tal com pretenia el fiscal, la imputació en el cas Nóos de la infanta com a sòcia del seu marit, Iñaki Urdangarin, a la patrimonial Aizoon. Divendres un altre informe de l'Agència Tributària enviat a Castro la tornava a exculpar. Encara que no esmentava específicament Cristina, sí que acabava dient que "els únics i veritables socis [l'entramat] són, sense discussió, Torres i Urdangarin".

A Hisenda van fer l'orni

Tot el forat negre al voltant del DNI de la infanta ha posat de manifest que Hisenda no som tots i que, al seu dia, l'Agència Tributària no va fer els deures. Els tècnics d'Hisenda es pregunten ara com és possible que, si l'organisme va tenir coneixement entre el 2005 i el 2006 de 13 operacions de venda d'immobles a nom de Cristina de Borbó que li van suposar un increment patrimonial de 706.706 i 744.886 euros respectivament, no se li aixequés una declaració paral·lela. Com és possible que no li demanessin una explicació dels seus suposats guanys patrimonials? I si ho haguessin fet, com és possible que els assessors fiscals de la filla del rei no s'haguessin dirigit amb urgència al fisc per rectificar els greus errors i rectificar-los?

Les fonts de l'organisme de recaptació de tributs consultades per aquest diari tampoc s'expliquen com és possible que els empleats de notaries i registres d'Alacant, Ciudad Real i Barcelona s'equivoquessin tots en transcriure el DNI de venedors i compradors de propietats atribuïdes a la infanta, quan en l'extensa documentació oficial tramesa al jutge Castro (més de 300 pàgines) només dos DNI "s'assemblen", i molt poc, al de Cristina: dos dels venedors i compradors tenen un DNI que comença per 14; un per 74... la resta no s'assemblen en res.

Els il·lustres 'forats negres'

Les mateixes fonts indiquen que, a més, "és molt difícil que un duplicat d'un DNI no faci saltar les alarmes de l'ordinador central i el seu fitxer d'incidències, on hi ha totes les possibles operacions irregulars". Els inspectors indiquen que l'única explicació possible és que el DNI de la infanta formi part d'una sèrie d'identitats que gaudeixen d'especial protecció a Hisenda, els anomenats forats negres .

La família del cap de l'Estat té assignats del número 10 al 99 del DNI. El 10 és el del rei, l'11 el de la reina, el 12 el d'Elena, el 13 es va eliminar per superstició, el 14 el de Cristina, el 15 el del príncep Felip, i el 16 i el 17 els de les infantes Leonor i Sofia. Va ser el dictador Franco qui es va reservar el número 1, emès el 1951. El 2 era per a la seva dona, Carmen Polo, i el 3 per a la seva filla. Els Franco han gaudit d'un tracte fiscal molt favorable fins fa pocs anys. La duplicitat de DNIs privilegiats ha provocat, per exemple, l'assignació d'una vintena de nínxols a la família reial a Portbou.

La gravetat en el cas de la infanta és el fet que, quan hi ha canvis substancials en l'alça patrimonial, el procediment s'ha d'activar d'una manera manual i amb una clau concreta. Una manipulació deixaria al descobert qui la fes. Per això tècnics d'Hisenda no entenen com la directora de l'Agència Tributària, Beatriz Viana, en qui recau la responsabilitat, no va facilitar a Castro les dades contrastades. L'instructor havia sol·licitat al fisc un informe exhaustiu dels comptes i béns de Cristina, a més del suport d'un funcionari de duanes que Viana li va denegar. La directora no va facilitar un informe firmat per un tècnic -que hauria mesurat els errors comesos- i va lliurar només una llista de propietats i comptes sense revisar.

El que sí que sembla complicat és que darrere l'embolic hi hagi blanqueig de capitals. Segons fonts judicials, "és molt difícil, ja que per a això s'utilitzen DNIs d'indigents i no el d'una infanta". Sigui com sigui, la imputació de la filla del rei s'allunya.

stats