ENTREVISTA
Política 25/09/2017

Larraitz Ugarte: "En els pròxims anys veurem la desestructuració de l’Estat espanyol"

Parlam amb la diputada d'EH-Bildu del Parlament basc

Clara Fontanet Abrines
3 min
Larraitz Ugarte aquest diumenge  a Inca

IncaLarraitz Ugarte (Oñati, 1978) és actualment membre d'EH-Bildu i diputada del Parlament basc. Aprofitant la seva estada a Mallorca, hem volgut conèixer quina és la seva opinió sobre el procés català, el dret a decidir i la situació de l'estat espanyol.

Com estau vivint el procés independentista català des d'Euskadi?

Amb molta il·lusió, expectació i molta enveja, perquè al final s'han avançat. Nosaltres sempre havíem pensat que seríem els primers. És com si una utopia s'estigués convertint en realitat. Davant de tots els episodis que estam vivint, la seguretat, la determinació i l'humor que està demostrant el poble català és admirable. Nosaltres hem sofert molta repressió durant aquests anys, moltes persones encarcerades, partits il·legalitzats... i sabem que l'estat espanyol és capaç de fer qualsevol cosa, però veim que la determinació del poble català està provocant que no soni tan atemoridor. Vivim en un estat antidemocràtic que sempre ho ha estat. Als bascos sempre ens han dit "el dia que no hi hagi armes podrem parlar" i nosaltres sempre dèiem que amb violència o sense no ens deixarien ser lliures.

No hi va haver una transició democràtica, el règim del 1978 deixà les coses "fermades i ben fermades" i Espanya serà "una grande y libre". Crec, però, que a Catalunya ja no hi haurà marxa enrere, l'estat espanyol ha estat derrotat.

Quin paper té el PNB en tot aquest procés?

Ens jugam molt amb Catalunya, però per desgràcia com a basca sent vergonya de l'actuació del lehendakari que tenim i del paper que ha tingut mentre el poble català clamava per un referèndum i per la democràcia. Iñigo Urkullu s'ha dedicat a apuntalar un estat que fa aigües per totes bandes, no ens representa, estan jugant brut i traint Catalunya i el País Basc. Jo crec que el Govern català no oblidarà mai l'actitud que està adoptant el PNB en aquest moment tan important.

Ha arribat l'hora de la decantació, nosaltres sempre ens hem posicionat, som independentistes i ho tenim clar, sempre estarem amb Catalunya. El PNB està jugant encara amb dues possibilitats: si el procés surt bé, les bases del partit reclamaran una modificació dels posicionaments adoptats per les seves elits i, si no surt bé, continuaran com fins ara. Això és tan trist com plantejar que existeix la possibilitat de diàleg amb l'estat espanyol quan aquesta és inexistent. Catalunya ens està demostrant que no existeix una via democràtica cap a la independència ni cap als drets socials.

La diputada de Bildu durant l'entrevista

MÉS proposa un referèndum per al 2030, veis viable que les Balears puguin decidir?

Hauria de ser desitjable, viable no ho tinc tan clar, però en tot cas s'haurà de veure. Hi ha d'haver un marc legal perquè, si el poble balear ho vol, ho pugui fer. En els pròxims anys veurem la desestructuració de l'estat espanyol i s'obrirà un ventall d'oportunitats per a tots els pobles que volen decidir.

Creis que hi haurà eleccions a Catalunya?

No m'atrevesc a vaticinar el que pot passar, però, si l'1 d'octubre l'estat espanyol amolla tots els seus efectius i obstaculitza que la gent pugui parlar, qui sap el que pot passar. Jo crec que el poble català és prou madur per prendre les mesures que hagin d'adoptar. Estan preparats i ja ho va dir Carles Puigdemont, tenen el pla de contingència establert, però no sé si això serà una declaració unilateral, si seran unes eleccions plebiscitàries. En tot cas adoptaran la decisió pertinent. No quedaran en un "no he pogut votar i aquí s'acaba tot".

I, si el govern espanyol decideix negociar un nou model de finançament per a Catalunya, creis que seria suficient?

Jo crec que ja és tard per a això. L'estat espanyol ha perdut la darrera oportunitat que tenia, si és que mai en va tenir. Això no va d'independència, això va de democràcia, s'han trencat totes les línies vermelles i la gent que vol estar dins Espanya cada vegada ho desitja menys.

El sobiranisme a Balears està ressorgint?

Hi haurà un efecte contagi a tots els pobles de l'Estat, la situació de Catalunya farà que la gent s'enfadi i que vegi la seva pròpia realitat. La gran quantitat d'excuses que fins i tot eren com a dogmes i que l'esquerra espanyola no ha pogut assegurar mai deixaran de ser-ho. Per això crec que hi haurà un efecte simpatia. Els diversos independentistes de tots els pobles hem de ser capaços de generar múscul polític envers el malestar generat durant anys.

Si tinguéssiu ara mateix Mariano Rajoy davant què li diríeu?

Que se'n vagi, ell i tots els seus efectius. També li diria que desfés l'Estat i deixàs fer tots els processos constituents que pertoquen a cada poble.

stats