Política 01/09/2014

L'Audiència Nacional arxiva la imputació de Jair Domínguez per 'disparar' al rei al 'Bestiari il·lustrat'

La Fiscalia considerava que el guionista havia pogut incórrer en un delicte d'injúries a la Corona espanyola

Enric Borràs
2 min
L'escriptor Jair Domínguez i la presentadora del Bestiari il·lustrat, Bibiana Ballbè.

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha arxivat definitivament la causa contra el guionista Jair Domínguez per un presumpte delicte d'injúries a la Corona espanyola arran d'un programa del 'Bestiari il·lustrat', del Canal 33, emès el 9 d'octubre de 2012, en què simulava disparar a Joan Carles I. Ho ha fet públic Domínguez mateix, amb un tuit on ha adjuntat una fotografia de la interlocutòria. Segons la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ARA, "els fets investigats no excedeixen l'exercici d'un dret, el de llibertat d'expressió".

Gómez Bermúdez havia demanat el gener de l'any passat als jutjats de Barcelona i Figueres que citessin a declarar, per un delicte contra la Corona, la presentadora del programa, Bibiana Ballbè, i l'escriptor Jair Domínguez, que havien simulat disparar contra el rei Joan Carles I en un capítol del programa 'Bestiari il·lustrat'. La Fiscalia, després de rebre un informe dels Mossos i veure el vídeo del capítol, considerava que tots dos havien pogut cometre un delicte contra la Corona.

L'emissió d'aquestes imatges va provocar que Televisió de Catalunya retirés el programa de la seva graella de forma provisional i que fes dimitir la directora de 'Bestiari il·lustrat', Mai Balaguer. A més, la cadena va retirar les imatges dels seus portals i va assegurar que no les tornaria a emetre.

Després de la declaració de Domínguez el jutge el defineix a la interlocutòria com un "polemista" i "escriptor amb una forta càrrega d'ironia, humor i provocació", i conclou que la conducta que ha investigat "és atípica des de la perspectiva del delicte d'injúries a la Corona, de manera que procedeix l'arxivament definitiu".

stats