TRIBUNALS
Política 20/06/2013

L'Audiència de Madrid anul·la el cas Blesa

L'expresident de Caja Madrid seguirà a la presó fins que el tribunal decideixi sobre el banc de Florida

T.g.
2 min
EL DIA DE L'EMPRESONAMENT  L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa entra als jutjats per declarar el 5 de juny. El jutge Elpidio José Silva en va dictaminar presó incondicional acusat d'haver pagat suposadament un sobrepreu en la compra d'un banc filial a Florida.

Barcelona.L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa ha recuperat el passaport, però segueix a la presó, de moment. Fonts judicials consideren que encara s'hi podria quedar uns quants dies més. El titular del jutjat d'instrucció número 9 de Madrid, Elpidio José Silva, en va decretar l'empresonament incondicional a Soto del Real el 5 de juny, després de reobrir les actuacions sobre una suposada compra amb sobrepreu per part de Caja Madrid del City National Bank de Florida.

Ahir l'Audiència Provincial de Madrid no va decidir sobre aquesta peça del cas Blesa. Per això, l'expresident de Caja Madrid seguirà empresonat a curt termini. Però el tribunal madrileny va establir les bases per desactivar tota l'estratègia del jutge Silva, perquè sí que va anul·lar la investigació sobre la primera de les causes reobertes, la que tracta de la concessió d'un crèdit de 26,6 milions d'euros al grup Viatges Marsans, propietat de Gerardo Díaz Ferrán. Això significa a la pràctica que la causa torna al moment en què va ser arxivada inicialment. La Fiscalia i la defensa de Díaz Ferrán han aconseguit aquest primer èxit, que pot ser definitiu per desmuntar el primer procés judicial a Espanya contra els gestors de les antigues caixes fusionades.

L'Audiència considera en la interlocutòria notificada ahir per la secció 30 que Elpidio José Silva ha volgut convertir aquest crèdit en favor de Díaz Ferrán en una "causa general per buscar els responsables de la crisi econòmica general que travessem i el seu càstig", informa Efe.

D'aquesta manera, els tres magistrats de l'Audiència van anul·lar les reobertures decretades per Silva i les actuacions derivades, també la del banc de Florida. L'Audiència destaca de manera contundent la "desproporció i desconnexió entre el que és objecte del procés i els arguments", que assegura que són molt pobres, perquè fins i tot va indicar que són "en gran mesura còpia de la pàgina web Wikipedia". En un altre moment de la interlocutòria, l'Audiència remarca que "de cap manera la crisi als Estats Units", ni la que des del 2010 es pateix a l'eurozona, ni tampoc "una gestió bancària nefasta" poden "servir de base" per als plantejaments de Silva.

Una altra de les interlocutòries notificades ahir també anul·la la decisió del jutge Silva de prohibir a Gerardo Díaz Ferrán sortir d'Espanya i retirar-li el passaport. En tot cas, l'expresident de la CEOE també està empresonat a Soto del Real. Finalment, l'Audiència furga en l'arrel del cas, i subratlla que el sindicat Manos Limpias, que va originar el procediment després de presentar una denúncia el desembre del 2009, no compleix amb cap de les exigències de la llei per actuar com a acusació particular.

El 'macrojudici' de les preferents

Per si no n'hi hagués prou, la Fiscalia Anticorrupció també va demanar ahir que l'Audiència Nacional anul·li la decisió d'un altre jutge, Fernando Andreu, d'investigar la comercialització de les participacions preferents. La Fiscalia va afirmar que unificar els casos de venda de preferents amb la investigació en curs sobre la fusió i sortida a borsa de Bankia crearia una "macrojudici ingovernable".

Anticorrupció va assenyalar que cal diferenciar entre "l'engany" ideat per les cúpules dels bancs en la venda de les preferents i la feina dels treballadors que les van comercialitzar a les oficines.

stats