PROSPECCIONS
Política 11/08/2017

L’Aliança Mar Blava vol dur a la Fiscalia el vet a la llei de prospeccions

L’autor de l’informe que el govern central va utilitzar com a excusa podria ser acusat de prevaricació

Armando Tur
3 min
LLIURE DE PROSPECCIONS  PP i C’s veten la tramitació de la llei que declara el Mediterrani lliure de prospeccions.

EivissaL’Aliança Mar Blava té intenció de dur a la Fiscalia el vet que el Partit Popular i Ciutadans varen fer el passat 25 de juny a la tramitació de la llei que declara la Mediterrània lliure de prospeccions, que va ser aprovada a finals del mes de març pel Parlament balear. El portaveu de la secretaria tècnica de l’Aliança, Carlos Bravo, va explicar ahir que els dos partits van prendre la decisió de no permetre el debat de la llei a la màxima cambra de representació estatal emparats en un informe “ple d’incorreccions i falsedats”. És per això que han demanat al Ministeri d’Energia saber-ne l’autor. “La Llei de transparència i bon govern els obliga a facilitar-nos aquesta informació”, digué Bravo, qui assegura que l’informe “està tan mal fet que no està ni signat” i afirma que se’ls va presentar de manera “anònima”.

Tramitació de la llei

Bravo assegura que és conscient que la tramitació parlamentària podria modificar la llei que va ser aprovada per la majoria del Parlament, però diu que no entén “que se n’hagi aturat la tramitació”. Per aquest motiu tant el Govern balear com el PSOE i la coalició formada per Podem, Compromís i Nova Canària han demanat a la mesa que “reconsideri el vet”. “Nosaltres no volem arribar a això, volem que el PP unilateralment retiri el vet i es tramiti la llei amb normalitat”, expressà Bravo, qui assegurà que “els juristes de l’Aliança veuen la viabilitat de dur l’informe a la Fiscalia”, si durant el mes de setembre no s’aixeca el vet.

D’altra banda, l’Aliança Blava alertà que encara queden pendents de resoldre 13 sol·licituds de prospeccions petrolieres a la Mediterrània, 12 al golf del Lleó per part de Cairn Energy i una per part de Repsol associat amb dues empreses més a costes de Catalunya. Bravo ha advertit que aquestes coincideixen amb el corredor de migració de cetacis, que des de l’Aliança volen que sigui declarat Zona d’Especial Protecció i Interès per a la Mediterrània (ZEPIM), i que sobre aquest tema hi ha bones notícies perquè al mes de setembre el Ministeri de Medi Ambient publicarà l’esborrany de l’ordre ministerial que declararà aquest espai Àrea Marina Protegida i instaurarà alhora un règim de protecció preventiva. “Això és important perquè en aquest règim han d’estar excloses les prospeccions petrolieres i els sondatges acústics amb canó d’aire comprimit, que són els que fa servir la indústria petroliera”, explicà Bravo, qui confia que “al desembre es declari definitivament la ZEPIM al conveni de Barcelona”.

Respecte a la darrera victòria de l’Aliança, l’arxivament definitiu del projecte de l’empresa Spectrum, Bravo ha reconegut que n’esperen amb impaciència la publicació per part del Ministeri d’Energia al Butlletí Oficial de l’Estat. Bravo, però, llançà un missatge de tranquil·litat assegurant que el Ministeri de Medi Ambient ja va fer una proposta d’arxivament de la part ambiental i que “sense aquesta part el projecte no pot avançar” i, per tant, el consideren “mort”. D’altra banda, l’Aliança ha demanat la caducitat d’un projecte de sondatges sísmics encapçalat per Repsol a costes de Casablanca, ja que entén que s’han sobrepassat tots els terminis. En total l’Aliança ha aconseguit l’arxivament definitiu de quatre projectes, amb importants costos per a les empreses promotores. “Spectrum va reconèixer que en la petició del seu projecte havien hagut d’invertir més de set milions d’euros”, explicà Carlos Bravo.

Col·laboració empresarial

Tots aquests anuncis es dugueren a terme en el marc de la presentació de la col·laboració a tres que el celler Perellada, a través del seu vi Blanc Pescador, i el grup Blue Marlin, a través del restaurant Yemanjà, faran amb l’Aliança. El celler català ha realitzat una edició especial d’un dels seus vins insígnia dirigida a l’Aliança, una acció que ha anat acompanyada d’una dotació econòmica directa a l’entitat, d’insercions en premsa de tot l’Estat donant a conèixer la seva tasca i del desenvolupament d’una aplicació de crowdfunding. “Aquest celler col·labora amb altres associacions d’ajuda a la flora i la fauna marines i enguany ha decidit ajudar-nos en defensa de la Mediterrània”, assegurà Carlos Bravo, qui va recordar que el lema de la marca és ‘Amor a la Mar’, per la qual cosa entén que “ens ajustam molt a la seva filosofia”. L’encarregat de gastronomia del Blue Marlin, Simone Pellegrini, va demanar a la resta de restaurants Balears que s’adhereixin a aquest programa de suport a l’Aliança Mar Blava.

stats