CORRUPCIÓ
Política 06/10/2017

L’Advocacia es personarà en el cas Cursach

Es descarta, de moment, el cessament de Carbonell perquè no hi ha “acusacions concretes”

C. Buades
3 min
La portaveu del Govern, Pilar Costa, ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern va assegurar que el cessament de Carbonell no es planteja.

PalmaL’Advocacia de la Comunitat es personarà com a acusació en el cas Cursach després que aquesta setmana el sumari del cas revelàs presumptes tractes de favor per part de la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme al grup empresarial del magnat de la nit. Segons recull el jutge instructor de la causa, Manuel Penalva, diversos funcionaris de l’àrea de Turisme haurien accelerat els tràmits de concessió de llicències per a Megapark i BCM, propietat de Tolo Cursach.

Des de la Conselleria expliquen que al setembre la Direcció General de Turisme va detectar expedients “que havien estat amagats dins un calaix” i que es varen fer arribar a la Fiscalia. La portaveu del Govern, Pilar Costa, va afirmar ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern que, alhora que es feia arribar la documentació a la Fiscalia, es va demanar a l’Advocacia que valoràs personar-s’hi com a acusació per “defensar els interessos de la Comunitat”.

El sumari també implica, a partir de l’enregistrament de cridades telefòniques, la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, qui podria haver intervingut directament en el cas per agilitar els procediments que permetrien al grup empresarial fer obres a les seves instal·lacions (només permeses durant l’hivern i, a més, a punt de ser prohibides per la derogació d’alguns articles de la llei Delgado).

Les escoltes gravades són del desembre del 2015 i el gener següent, i hi participen, d’una banda, Tolo Sbert i Tolo Cursach i, de l’altra, Sbert i Carbonell. És en aquesta darrera que la directora general assegura a l’empresari que el funcionari encarregat de signar la seva documentació és de vacances, però que ella personalment s’encarregarà de cercar una altra persona que pugui fer-ho a la Conselleria.

La investigació conclou que la directora general podria haver “facilitat i permès l’autorització de les activitats del Megapark” tot i admetre que no tenen llicència i afirmant que, per accelerar-ho, “cal començar a moure’s a l’Ajuntament”.

Sobre aquest tema, Costa va afirmar que “fins on sabem, i pel que ens consta, no hi ha una acusació concreta” contra Carbonell i, per tant, de moment no es plantegen demanar-ne el cessament. De fet, la mateixa Carbonell ja va assegurar aquest dimecres que no dimitiria perquè va tractar Tolo Sbert, la mà dreta de Cursach, com tractaria “qualsevol altre ciutadà” que volgués informació del seu expedient.

No obstant això, Costa no va defensar explícitament la innocència de la directora general i es va limitar a recordar que des del Govern i des de l’Advocacia “es defensaran sempre els interessos de la Comunitat”, també quan “xoquin” amb els interessos personals dels seus membres, com podria ser el cas si les acusacions contra Pilar Carbonell prenen forma.

Salom defensa el seu número dos, implicat en el cas Policia Local

La delegada del govern, Maria Salom, va defensar ahir el seu número dos, Evelio Antich, a qui la Policia Nacional demana investigar per possibles delictes de tràfic d’influències i administració deslleial en el marc del cas de la Policia Local. Salom va remarcar que Antich és una persona molt ben informada en matèria legislativa: “Tot el dia està llegint les lleis, tinc plena confiança en ell”, va assegurar. Segons un informe del Grup de Delictes Econòmics, Antich hauria format part d’allò que la Policia anomena una “estructura funcionarial criminal” liderada per l’exconseller d’Interior José María Rodríguez i que hauria beneficiat una “xarxa clientelista” de la qual formava part Tolo Cursach.

stats