Política 26/07/2017

Junqueras s'enganxa amb el PP pel FLA: "Tots els catalans es veuen perjudicats pels errors del govern espanyol"

El vicepresident demana als populars que "pensin en Espanya i en els espanyols" i no liquidin el fons de reserva de les pensions. Forn, en ser preguntat pel paper dels Mossos l'1-O, assegura que la policia catalana permetrà que es pugui votar

Núria Orriols / Ot Serra
3 min
Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat.

BarcelonaLa sessió de control al Govern d'aquest dimecres ha estat marcada per l'enganxada del vicepresident, Oriol Junqueras, i el portaveu del PP, Alejandro Fernández, pel sistema de finançament i el fons de liquiditat autonòmic (FLA). El dirigent popular ha acusat el número dos de l'executiu d'amagar les "corrupteles" de CDC, ser un "pèssim gestor" de l'economia catalana i "inventar-se" que troba inversors internacionals per a Catalunya. A més, li ha retret que Catalunya està a nivell de "bo porqueria". "La seva lluna de mel amb l'opinió pública catalana s'ha acabat", ha etzibat Fernández al vicepresident del Govern.

Junqueras, però, ha tirat pilotes fora i ha recordat al dirigent del PP que aquest dimecres el president espanyol, Mariano Rajoy, declara als tribunals pel presumpte finançament irregular del seu partit. En relació amb el finançament, el vicepresident ha assegurat que si el govern espanyol no s'equivoqués a l'hora de calcular les bestretes del sistema de finançament, la Generalitat no hauria de demanar préstec al FLA. "El 2015 es van equivocar en 1870 milions d'euros. Tots els catalans, també els votants del PP, es veuen perjudicats pels seus errors", ha etzibat el vicepresident.

També ha tret pit de la seva gestió al capdavant del departament d'Economia i ha dit que en els últims 3 anys l'economia ha crescut el 3%. Per contra, ha retret la gestió del govern espanyol en la matèria de pensions. "Pensin en Espanya", ha demanat Junqueras, i ha recordat que des que Rajoy és president s'han gastat 70.000 milions del fons de reserva de les pensions.

La setmana passada la Moncloa va anunciar una nova mesura per evitar els preparatius del referèndum. El govern espanyol obliga la Generalitat a enviar de forma setmanal totes les despeses del Govern i, en cas que n'hi hagi sobre el referèndum, hi haurà una penalització a l'executiu que presideix Carles Puigdemont.

Els Mossos garantiran que es pugui votar l'1-O

El paper dels Mossos d'Esquadra en el referèndum també ha protagonitzat la sessió de control al Govern. Tant el PSC com Ciutadans han interpel·lat el nou conseller d'Interior, Joaquim Forn. El primer ha sigut el diputat del grup socialista Carles Castillo, que ha criticat el nomenament de Pere Soler com a director general del cos. El representant del PSC ha fet saber al conseller que alguns agents s'estan pensant demanar vacances l'1 d'octubre per evitar rebre instruccions contradictòries i s'ha preguntat si Soler pretén enfrontar diferents cossos de seguretat. Castillo ha recordat les piulades del nou director dels Mossos en què assenyalava que li feien "pena tots els espanyols".

Forn ha defensat que Soler té "l'aval polític i tècnic" per exercir el càrrec i ha posat en valor la seva capacitat de diàleg que "va demostrar" tant a la Direcció General de Serveis Penitenciaris com a l'Ajuntament de Terrassa.

Des de Cs, el seu portaveu, Carlos Carrizosa, també ha carregat contra la voluntat del Govern de posar els Mossos "al servei del president i no de tots els catalans" de cara a l'1 d'octubre. "És una vergonya que una policia tan ben valorada es vegi entre l'espasa i la paret", ha assenyalat. Forn ha insistit, com ha fet des que ha accedit al càrrec, que l'1 d'octubre els Mossos permetran que es voti amb "seguretat i tranquil·litat", com en "qualsevol contesa electoral". A més, el titular d'Interior ha criticat a la formació taronja que no sigui tan "exigent" amb el paper dels cossos de seguretat a Madrid i ha lamentat que hagi "vetat" compareixences a la comissió d'investigació de l'operació Catalunya.

stats