Política 21/04/2014

CDC creu que Espanya acabarà acceptant una Catalunya independent a la UE per no perjudicar-se a si mateixa

El secretari d'organització, Josep Rull, diu que el govern espanyol reconeixerà un estat català si la comunitat internacional ho fa

Acn
2 min

BarcelonaEl secretari d'organització de CDC, Josep Rull, creu que Espanya acabarà acceptant que una Catalunya independent continuï formant part de la Unió Europea, perquè deixar-la fora perjudicaria els espanyols d'una manera "molt severa". "Hi pot haver un veto al principi, però si al final aquesta nova realitat es consolida i és reconeguda internacionalment, al primer que li interessa que Catalunya formi part de la UE és a l'estat espanyol", ha remarcat Rull en una entrevista a l'ACN, on ha recordat que el 70% de les mercaderies que surten d'Espanya cap a la resta d'Europa passen per Catalunya. Encara més, ha opinat que l'estat espanyol acabarà reconeixent un nou estat català si ho fa la comunitat internacional.

"Una Catalunya fora de la UE, a qui perjudica d'una manera molt severa és a Espanya", ha subratllat Rull fent referència a aquest debat que plana sobre el procés. El dirigent de CDC ha apuntat que una Catalunya amb aranzels d'entrada i de sortida perjudicaria no només l'estat espanyol, sinó també la resta d'Europa, tot recordant que els Pirineus són la porta de pas per a les mercaderies entre Espanya i la UE.

A això li ha sumat el factor del PIB que aporta Catalunya, similar al de Finlàndia. "Ningú actua en contra dels seus propis interessos", ha defensat Rull, que fins i tot ha opinat que un nou estat català, fins amb bones relacions amb el seu veí espanyol, "pot acabar sent bo per a tothom", ja que aquesta pot ser "la gran reforma estructural que Espanya necessita".

En la mateixa línia, ha opinat que l'estat espanyol pot no acceptar al principi una declaració d'independència per part de Catalunya, però al final ho hauria d'acabar fent si hi ha un reconeixement internacional del nou estat català. "S'hi poden oposar un any, dos anys o tres anys, però al final, quan hi ha unes majories democràtiques molt clares, quan les coses s'han fet pacíficament i impecablement, al final aquestes noves realitats apareixen, i per això a Europa hi ha molts més estats que fa cent anys", ha argumentat.

Demostrar a la comunitat internacional que s'ha intentat tot abans de fer una DUI

Rull ha remarcat que la voluntat de CDC és que la declaració d'independència per part de Catalunya sigui negociada, i no unilateral, però no ha descartat una DUI si l'estat espanyol no s'avé a dialogar. Això es produiria tant després d'una consulta com en cas d'haver de recórrer a unes eleccions plebiscitàries. En aquest sentit, ha assenyalat que cal demostrar a la comunitat internacional que s'ha intentat tot abans d'arribar a aquest extrem, és a dir, "acreditar que s'han fet servir totes les vies legals" per cridar el poble a les urnes, i que s'ha intentat negociar amb l'altra banda. "El que és imprescindible és que ho fem impecablement bé", ha conclòs.

El secretari d'Organització de CDC ha reconegut que no es pot tenir la garantia del reconeixement internacional abans de declarar la independència, però ha apuntat que es pot gestionar aquest risc fent accions prèvies per saber de forma informal si algú està disposat a fer el pas en cas que Catalunya es declari independent.

Ha citat les declaracions fa uns mesos dels presidents de Lituània i Letònia, que van donar suport al dret a decidir de Catalunya si es portava a terme de forma pacífica i democràtica. "Aquest és el màxim nivell de simpatia i reconeixement que podem tenir previ al reconeixement d'un nou estat", ha opinat.

stats