16/11/2016

Interior va filtrar el fals compte de Trias per pressionar el fiscal

2 min
L’exalcalde de Barcelona Xavier Trias s’ha querellat contra el diari ‘El Mundo’ i Fernández Díaz.

MadridLa filtració del compte fals de l’aleshores alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el 27 i 28 octubre del 2014, es va fer amb l’objectiu que l’aparent escàndol portés la Fiscalia Anticorrupció a obrir una investigació oficial en els dies previs a la consulta sobiranista del 9 de novembre. Però ni el fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, ni el fiscal en cap Anticorrupció, Antonio Salinas, van entrar en el joc. Aquesta operació apareixia en les converses gravades al despatx del ministeri de l’Interior el 16 d’octubre anterior, entre Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso. Fernández Díaz està a punt de ser nomenat avui president de la comissió d’afers exteriors del Congrés gràcies a l’abstenció del PSOE i de Ciutadans. I encara que s’ignora si la querella de Trias i CDC contra Fernández Díaz ha estat arxivada o no al Tribunal Suprem, les diligències que se segueixen al jutjat d’instrucció número 16 de Madrid arran d’una querella de Trias contra els periodistes que van publicar la notícia al diari El Mundo sobre el compte apòcrif han acreditat que la petició d’investigar Trias, elevada per la UDEF a la Fiscalia Anticorrupció, és del 14 novembre del 2014.

L’informe confirma que la Policia ignorava si el compte era de Trias. Però el que és rellevant és la data de la petició de diligències: 14 de novembre del 2014. Aquesta “proposta d’investigació” va tenir lloc disset dies després de la filtració. L’altre objectiu de la petició de diligències era donar cobertura judicial al diari que havia publicat la notícia. Perquè Trias va presentar la querella el mateix 27 d’octubre. La Fiscalia Anticorrupció va obrir aquestes diligències el 14 de novembre i les va arxivar sense fer cap altra diligència deu dies més tard.

La filtració és fidel al guió de Fernández Díaz descrit en les seves converses amb Daniel de Alfonso: “Ho dic perquè moltes vegades, quan ho publiques, generes una pressió mediàtica que al final fas que coses que no haurien generat interès en generin”.

stats