CORRUPCIÓ
Política 26/07/2017

Inèdita però amb privilegis: les claus de la declaració de Rajoy per la Gürtel

El líder del PP és el primer president espanyol en actiu obligat a testificar

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L’expresident del govern espanyol testificarà avui a l’Audiència Nacional pel cas Gürtel a partir de les deu del matí.

MadridJa no valen més excuses, evasives o respostes lacòniques. Vuit anys després que sortís a la llum la principal xarxa de corrupció de les últimes dècades a Espanya, la trama Gürtel, Mariano Rajoy finalment haurà de donar explicacions davant del tribunal que jutja el cas. Més de 2 km de tanques protegeixen el búnquer de l’Audiència Nacional, a la seu de San Fernando de Henares, on el líder popular haurà de testificar. No ha aconseguit fer-ho per videoconferència, tal com pretenia el PP, però des de les deu del matí gaudirà d’una atenció privilegiada.

Està previst que Rajoy arribi sol en cotxe i que el rebi el president de l’Audiència Nacional. Tampoc seurà en el lloc on declaren els acusats i podrà fer-ho a l’estrada, al mateix nivell que els magistrats. És una forma d’evitar la fotografia d’ell amb el capitost de la Gürtel, Francisco Correa, el número dos, Pablo Crespo, i l’extresorer del PP Luis Bárcenas darrere. Però sigui com sigui hi ha una foto que no podrà evitar: és el primer president espanyol en actiu que testifica en un judici. I per corrupció. I això vol dir que està obligat a dir tota la veritat i a donar detalls sobre el que l’acusació popular, l’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa (Adade), li pregunti. Aquests són els principals interrogants que li plantejarà.

Dopatge electoral

¿Les comissions de Correa van ajudar el PP a nivell estatal?

Rajoy s’ha vist obligat a testificar després que l’advocat del PP, Jesús Santos, es negués a fer-ho. No ha de respondre com a president del govern espanyol, sinó com a secretari general d’un partit acusat de beneficiar-se a títol lucratiu de la corrupció amb fins a 245.000 euros. El focus de la trama que es processa és als ajuntaments madrilenys de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón. I el tribunal intenta aclarir si el PP es presentava dopat a les eleccions gràcies als diners que recollia de la caixa B de Correa, que oferia contractes a grans empreses a canvi de comissions. Tal com ja va avançar Génova, Rajoy intentarà deixar molt clar que no sap “res” del partit a nivell municipal i que a nivell estatutari és el tresorer l’únic que toca els diners en qualsevol formació espanyola.

Expulsió de Correa

Rajoy va deixar de contractar-hi el 2004, però no el va denunciar

Bárcenas va assegurar a l’Audiència en l’inici del macroprocés que Rajoy va ser qui va donar l’ordre de tallar les relacions amb Correa el 2004, quan va arribar a la presidència del partit. Rajoy té intenció d’aferrar-se a això. Però també haurà de respondre com és que va trencar relacions amb l’empresari i, si era per irregularitats, perquè no ho va denunciar. A més, el PP va deixar que Correa seguís fent negocis a València.

Caixa B i sobresous

Correa va dir que grans empreses pagaven comissions del 3%

Tota la cúpula del primer govern d’Aznar ha assegurat fins ara que mai va cobrar sobresous i que Bárcenas en cap cas portava els fons del PP. Però el nom de Rajoy -també ministre, llavors- surt en fins a 35 punts comptables per valor de 322.231 euros als papers de Bárcenas, i la fiscal principal, Concepción Sabadell, creu que ja està acreditada l’existència d’una caixa B al PP. S’espera que Rajoy ho negui. També haurà de respondre sobre les presumptes comissions del 3% que Correa assegura que empreses com ACS o OHL feien arribar a Génova.

Relació amb Bárcenas

Com es va pactar el seu comiat? Fins quan li va donar suport?

“Em vaig equivocar confiant en Bárcenas, però no dimitiré, no soc culpable”. Així es va defensar el president espanyol l’estiu del 2013 en el ple extraordinari del Congrés sobre la Gürtel. És l’única vegada que Rajoy ha donat la cara sobre el cas. Tot i que ara no és l’objecte central de la trama, s’espera que Adade pregunti directament per aquest cas. I el tribunal l’hi hauria de deixar fer, vistos els precedents. La fiscal Concha Sabadell sempre ha mostrat molt d’interès per saber com es va pactar l’acomiadament de Bárcenas. L’exministre Javier Arenas va testificar que es va fer en una reunió “amistosa”. Fins al punt que a principis del 2013 Rajoy encara va enviar els SMS de “ Luis, sé fuerte ”.

Però què sabia, Rajoy? I què hauria pogut encobrir? Avui ho haurà d’aclarir en una declaració que les parts esperen que no aporti gaire contingut més enllà de la imatge política de veure Rajoy assegut davant d’un tribunal per la corrupió.

stats