Política 07/12/2016

Iglesias avisa que té prou força al Congrés per impulsar un referèndum constitucional

Defensa que s'hauria de procurar donar un encaix "més amable" a Catalunya en la reforma de la carta magna

Ara
2 min
El secretari general de Podem, Pablo Iglesias. EFE

MadridUn dels temors més grans de Mariano Rajoy a l'hora d'obrir el meló de la reforma de la Constitució és el resultat incert que pot tenir el referèndum per aprovar-la. Tothom dóna per fet que no podrà ser un mer retoc pactat entre PP i PSOE en secret una nit d'estiu, com va passar amb l'article que consagrava l'austeritat el 2012. L'article 167.3 de la Constitució estableix que si un 10% de la cambra -35 diputats- demana celebrar un referèndum, aquest s'ha de celebrar. De fet, el mateix Rajoy va advertir-ho ahir durant la recepció al Congrés per celebrar el 38è aniversari de l'aprovació de la carta magna espanyola.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ja ha avisat aquest dimecres que té intenció d'invocar aquest article si tira endavant la reforma de la Constitució, que Rajoy de moment ha refredat. En una entrevista per telèfon a Radiocable ha recordat que el bipartidisme ja no està sol i que la formació lila té la força parlamentària suficient per garantir que la reforma sigui sotmesa a referèndum.

En aquest sentit, Iglesias ha advertit que fer una reforma constitucional que no agradi a tots els destinataris és "fer el ridícul" i que considera que Podem ha sabut recollir en la seva proposta de canvi constitucional els grans problemes de la societat espanyola, encara que no els hagin votat.

El líder de Podem, que no va assistir a la recepció al Congrés, ha qüestionat que es prefereixi la "pompa" i el "protocol buit" a debatre sobre els canvis que necessita la Constitució, com blindar els drets socials, lluitar contra la corrupció, assegurar el caràcter plurinacional de l'Estat, canviar el sistema electoral i garantir la independència de la justícia. "Aquests 5 canvis són en l'esperit constituent", ha assenyalat. A més, ha defensat que s'hauria de procurar donar un encaix "més amable" a Catalunya dins de la carta magna.

Insisteix en el pols a Errejón

Iglesias manté ben viu el desafiament llançat al seu número dos dilluns passat, quan va situar-lo dins del "sector crític" de Podem i el va reptar a presentar un projecte alternatiu de cara al futur congrés del partit, anomenat Vistalegre 2, que se celebrarà el segon cap de setmana de febrer, coincidint amb el del PP. El líder de la formació lila ha defensat que es votin junts tant els projectes com les persones a Vistalegre 2, mentre que Errejón vol fer-ho per separat perquè no es converteixi en un plebiscit sobre persones. "El més sensat és que quan haguem de votar sigui a persones associades a projectes", ha dit Iglesias.

No es refia de l'anunci sobre la baixada de l'IVA

Podem "no se'n refia", de moment, de l'anunci sobre la baixada de l'IVA per a revistes, diaris i llibres digitals del 21 al 4% que va anunciar dimarts el ministre d'Economia, Luis de Guindos, des de Brussel·les. Iglesias, però, ha dit que "a priori no li sembla malament".

stats