Política 27/10/2016

Iglesias torna a encendre el Congrés: "Hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que fora"

El líder de Podem posa populars i socialistes al mateix sac: "Estan més a prop del PP que de nosaltres"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, durant el debat d'investidura. EFE

MadridPablo Iglesias ha tornat a encendre el Congrés. Aquest cop no ha acusat el PSOE de tenir el passat "tacat de calç viva" però sí que ha assegurat que "hi ha més delinqüents potencials" a la cambra baixa "que no pas fora". La declaració ha provocat un gran rebombori a l'hemicicle. Amb sorna, Iglesias hi ha tornat: "Serà divertit si demanen torn d'al·lusions després de parlar de potencials delinqüents". I tampoc se n'ha pogut estar en el torn de segona rèplica: "Quan es pronuncia la paraula 'delinqüents' tots callen". En aquest sentit, ha puntualitzat a Mariano Rajoy que potser "no controla bé el Twitter, però amb els SMS [a Bárcenas] s'hi entén de meravella". El líder del PP li ha replicat amb ironia: "A Twitter vaig millorant, i amb els SMS, també".

El líder de Podem ha basat la seva intervenció a posar PP, PSOE i Ciutadans, el que anomena la "triple aliança", en un mateix sac. Mariano Rajoy li ha posat en safata la seva tesi. De bon matí el president espanyol ha assegurat al portaveu dels socialistes, Antonio Hernando, que compartien moltes coses i no eren tant diferents. "El que es demostra avui aquí és que vostès estan més a prop del PP que de nosaltres", ha dit als socialistes, per acabar concloent que "el temps posarà cadascú al seu lloc" perquè quan "es contribueix a fer de president algú és molt difícil ser oposició". "L'ordre regna a Madrid. El que no van aconseguir en les urnes ho han aconseguit als despatxos. Aquesta investidura és un tràmit per a vostès [en referència al PP], un tràmit desagradable per a Ciutadans i vergonyós per al PSOE", ha afegit.

Per a Iglesias aquest debat d'investidura té un "caràcter històric" perquè per primer cop es trenca el sistema polític del 1978 del 'turnismo' entre PP i PSOE. Considera que hi ha dos claus per entendre el que ha passat: que els partits "immobilistes" espanyols han girat l'esquena a la plurinacionalitat de l'Estat i es "bunqueritzen" a negar la realitat catalana; i segon, que el món de la Transició "s'ha acabat" i "la por no tornarà a ser un operador polític que mogui les elits". "Veure 'El Intermedio' o 'Polònia' ens apropa més a la realitat que molts editorials", ha afegit.

Iglesias ha apujat el to en la mesura que avançava el seu discurs fins a concloure que ell es deu a "l'honor a la pàtria dels ciutadans i no d'aquesta cambra". Rajoy li ha retret que cridi a fer mobilitzacions a fora del Congrés: "Aquest tema ens suscita algun dubte perquè algú pot pensar que vostès no estan fent bé la seva feina perquè la gent es veu obligada a sortir al carrer".

Atacs al nou PSOE

El líder de Podem considera que és una "mentida" que es pugui construir un govern parlamentari i alerta Hernando sobre el futur del PSOE: "Ha dit que el temps els donarà la raó. Ha repassat com van abandonar el marxisme, la dura entrada a l'OTAN... Però li ha faltat dir que va ser molt dur fer descavalcar Pedro Sánchez i fer de portaveu enlloc seu. Però el temps li donarà la raó".

En aquest sentit, Iglesias ha retret a Hernando que es compari amb els vells socialistes perquè "no tenen res a veure". I ha alertat els socialistes sobre el futur que els espera: "Ara sembla que Josep Borrell es postula, ja veig Abengoa contra Gas Natural", en referència a Felipe González.

Iglesias ha optat aquest cop per obviar Ciutadans. Ha enviat només un dard a Albert Rivera, que l'ha posat al mateix nivell que el PNB, i amb sorna ha dit que només el diferencia saber què és la Creu de Borgonya: "El senyor Esteban [el portaveu basc] sap què és, Rivera potser ho busca a Google". "Quina estupidesa", s'ha llegit als llavis del líder de Ciutadans com a reacció.

Domènech: 'Serem un mur de contenció i una alternativa que reconeix Catalunya'

El portaveu d'En comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha afirmat que la seva formació serà "el principal mur de contenció" i una "oposició" i "alternativa" al PP perquè es reconegui a Catalunya el seu dret a decidir. Domènech, en el torn d'intervenció que ha compartit amb la resta de portaveus de Podem, ha carregat contra el PSOE en afirmar que els socialistes han "matat" l'alternativa al govern del PP i que "no serà fàcil oblidar el que faran dissabte "amb la seva abstenció a la investidura de Rajoy. Ha dit a Rajoy que "sense fer res" ha aconseguit convertir-se en president del govern espanyol gràcies a la "por" i l'"amenaça" a unes terceres eleccions. "Resistir és el primer pas per desafiar i vèncer. Avui no els hem guanyat, però els guanyarem", ha conclòs.

stats