Política 24/10/2017

Iceta nega discrepàncies internes tot i les veus contràries a la intervenció

Insisteix que els socialistes no volen la suspensió de l'autonomia però que no acceptaran una DUI

Marc Toro
3 min
El líder del PSC; Miquel Iceta, entrant a la roda de premsa d'aquest dilluns

BarcelonaDesprés d’un cap de setmana de terratrèmol intern al PSC, Miquel Iceta va sortir ahir a negar-ho tot. Malgrat que desenes d’alcaldes i figures històriques del socialisme català han aixecat la veu contra l’aval del partit a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, el primer secretari va assegurar que al PSC no hi ha “discrepàncies” sobre el tema i que, per tant, “no hi ha cap motiu per variar ni una coma” la seva posició sobre la intervenció de l’autonomia. Iceta va treure ferro hàbilment a les demandes d’oposar-se frontalment al 155, admetent que ningú vol la intervenció de l’autonomia. Ell el primer: “No conec ningú al PSC més preocupat que jo per la situació actual i per l’eventualitat de mesures tan dràstiques”, va dir.

No obstant això, va remarcar que els socialistes rebutgen que les institucions catalanes “continuïn instal·lades en la il·legalitat” i que no estan disposats a “acceptar sota cap concepte la imposició d’una minoria sobre una majoria”, en referència a la DUI. Una posició que va vendre com a unànime al partit. En roda de premsa després d’una reunió de l’executiva, més llarga que habitualment però menys tensa del que es podia preveure -alcaldes crítics de la direcció, com Núria Parlon i Jordi Ballart, no hi van assistir-, Iceta va assegurar que malgrat les opinions dels últims dies tothom avala l’estratègia del “diàleg i l’acord” per evitar “el pitjor dels escenaris”.

I si no s’aconsegueix, què farà el PSC? Ho dirà “quan toqui”, es va limitar a respondre Iceta, negant-se a confirmar un vot afirmatiu del partit al ple de divendres al Senat. Fins llavors, va garantir, treballarà “24 hores al dia” per “evitar el desastre”, tant a Catalunya com a Madrid. El primer secretari, de fet, va reivindicar ahir els seus esforços de mediació. Després que transcendís que divendres va mantenir una reunió amb el president Puigdemont, ahir va revelar que dissabte va parlar per telèfon amb el president espanyol, Mariano Rajoy, i la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i que fa uns dies va mantenir una trobada amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. No va donar detalls de les converses.

Tampoc va detallar els progressos dels seus contactes a la reunió de la direcció, on hi va haver una vintena d’intervencions. Fonts socialistes expliquen que unes quantes veus van expressar la “preocupació” per la probable suspensió de l’autonomia, però que la majoria van fer confiança a l’estratègia seguida fins ara per Iceta. El líder del partit manté tant en privat com en públic que si finalment s’aplica el 155 el principal culpable serà Puigdemont. El president de la Generalitat, va insistir, és l’únic que està “en condicions d’evitar” la intervenció de l’Estat, i té dues alternatives, va reiterar: convocar eleccions o oferir al Senat un pacte d’Estat.

Amb tot, Iceta va demanar que s’aturi la pressió sobre l’expresident de la Generalitat, José Montilla, l’únic senador del PSC i qui en última instància haurà de posicionar-se en nom del partit a la cambra alta. “Serà una decisió que ell prendrà i comunicarà en el moment que cregui oportú”, va dir el primer secretari. El moment podria arribar avui a les 18 hores al Parlament, on Montilla i la resta de senadors de designació autonòmica estan citats per explicar el seu posicionament respecte al 155. Fins ara l’expresident ha mantingut el silenci sobre el tema, només trencat per un enigmàtic tuit diumenge a la nit: “Dono les gràcies als bons amics... i als trols pels seus consells. Fa temps que sé el que he de fer. Divendres al Senat”, va escriure.

Coincidència amb el PSOE

Tenint en compte el que defensa el PSOE, totalment alineat amb el govern espanyol, Montilla acabarà prement el botó de la intervenció quan arribi el moment. El portaveu del partit espanyol, Óscar Puente, va dir ahir que la posició de Ferraz és “coincident” amb la del PSC. I és més: va assegurar que totes les mesures que Mariano Rajoy va anunciar dissabte van ser consensuades tant amb Pedro Sánchez com amb els socialistes catalans. De fet, els dos únics representants del PSC que, després de la marxa de Parlon, queden a la direcció del PSOE , Carlos Ruiz i Paco Boya, han tancat files i descarten seguir els passos de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet.

Sigui com sigui, i tot i la unitat interna reivindicada ahir per Iceta, fonts de la seva mateixa direcció admeten que el malestar pel 155 és una realitat al PSC, especialment en l’àmbit municipal. Cada cop són més nombrosos els alcaldes i càrrecs locals que se signifiquen amb el comunicat que encapçala Parlon. Un d’ells, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va anar ahir un pas més enllà i va garantir, com altres alcaldes, que estriparà el carnet si el PSC vota a favor de suspendre l’autonomia.

stats