Política 22/09/2017

Iceta veu "inevitables" les actuacions de la Guàrdia Civil i diu que el Govern no té "dret" a estranyar-se

Entén que els ciutadans estiguin "angoixats" però no condemnarà cap operació ordenada per un jutge

Marc Toro
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest divendres en roda de premsa a l'ACN

BarcelonaNi les crítiques de les esquerres ni les discrepàncies dins del mateix partit són suficients perquè Miquel Iceta condemni la repressió de l'Estat a Catalunya per aturar l'1-O. Més aviat al contrari. El primer secretari del PSC ha qualificat aquest divendres d'"inevitables" operacions de la Guàrdia Civil com les dels últims dies, i ha afegit que quan el Govern se salta la llei no té "dret" a estranyar-se de les "conseqüències".

En roda de premsa a la seu de l'ACN, el líder socialista ha dit que entén que "molts ciutadans estiguin sorpresos, corpresos o angoixats" després dels escorcolls i detencions d'aquest dimecres a les institucions de la Generalitat, però ha afegit: "Nosaltres sempre hem defensat l'estat de dret i la separació de poders. No volem pronunciar-nos sobre cap actuació ordenada per un jutge".

Després que la presidenta de les Illes Balears i líder del PSIB, Francina Armengol, afirmés que l'Estat havia creuat una línia vermella amb la macrooperació de la Guàrdia Civil contra l'1-O, Iceta ha replicat que "l'única línia vermella es va passar els dies 6 i 7 de setembre al Parlament", quan es van aprovar les lleis i decrets del referèndum i la llei de transitorietat. "Es van trepitjar els drets de l'oposició i es va vulnerar la Constitució", ha dit, i ha sentenciat: "A partir d'aquí, el que pugui venir serà molt negatiu per a tothom".

"L'Ajuntament de Barcelona no ha cedit espais municipals"

A diferència del que diu que fa la Generalitat, Iceta manté que l'Ajuntament de Barcelona no se saltarà la llei, malgrat que Ada Colau va arribar a un acord amb el Govern perquè el referèndum sigui una realitat a Barcelona. I tot i que alguns dels locals on la gent està cridada a votar a la ciutat són del consistori, el primer secretari ha insistit: "Això en principi no és legal i no s’ha de produir. L'alcaldessa ens ha dit que no ha posat a disposició de la Generalitat cap local municipal".

Iceta ha retret a l'Executiu que indiqui als ciutadans on han d'anar a votar a través d'una web que, a més, va ser anunciada a través de Twitter pel mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Tiguem present que no tothom té Twitter o accés normal a internet o n’és usuari", ha dit, i ha afirmat que les dificultats organitzatives de l'1-O són "grans" i que "encara creixeran" més.

Contra l'assemblea de Podem: "L'acord s'ha de produir a les institucions"

Amb tot, ha tornat a reclamar al Govern que renunciï al referèndum i tant a la Generalitat com a l'Estat que obrin un espai de diàleg i negociació bilateral des de la "tranquil·litat i la serenor". Al seu parer, els dos governs s'han de moure "simultàniament" i tenir el convenciment que "els catalans han de poder votar" sobre la base d'un "acord" o "reforma". "Això no ho arreglarem només amb una negociació a porta tancada", ha argumentat.

El que ha deixat clar el socialista, però, és que l'acord entre les dues parts s'ha de produir a les institucions, motiu pel qual ha sigut molt crític amb l'assemblea de diputats, senadors i alcaldes que Podem vol celebrar aquest cap de setmana a Saragossa -a la qual s'han oposat tant el PP com el PSOE-. "Si s’ha de produir un acord, s’ha de produir entre partits i institucions en espais institucionals", ha reiterat Iceta, que ha conclòs: "Una assemblea d’electes on tots pensen més o menys igual no solucionarà les coses".

stats