Política 23/06/2013

ICV-EUiA proposa que el Parlament dirigeixi el procés

La proposta preveu que sigui la comissió parlamentària qui fixi la data i la pregunta -o preguntes- de la consulta

R.m.
2 min

Barcelona.Dimecres fins a 37 entitats es reuniran al Parlament per constituir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, promogut pel Govern de CiU i amb ERC com a gran valedora. No obstant, aquest marc ampli de concertació de partits i entitats no és, a parer d'ICV-EUiA, l'eina més adequada per dirigir el procés cap a la consulta. Els ecosocialistes volen que el protagonisme l'assumeixi la comissió parlamentària pel dret a decidir, que han impulsat i que probablement es constituirà a principis de juliol.

Per donar rellevància a la comissió -en què, a diferència del Pacte pel Dret a Decidir, sí que hi participarà el PSC- i reclamar que es posi en marxa aviat, la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, va proposar ahir un pla de treball perquè pugui començar a funcionar. La proposta preveu que sigui la comissió parlamentària qui fixi la data i la pregunta -o preguntes- de la consulta, concreti la petició d'autorització a l'Estat per celebrar un referèndum, defineixi un calendari de negociació i decideixi quin pla b caldrà adoptar si totes les vies legals queden bloquejades.

Els ecosocialistes també demanen un compromís d'unitat d'acció a Madrid i suggereixen crear una comissió de seguiment formada per personalitats de prestigi internacional. Al Pacte pel Dret a Decidir li reserva un rol secundari: la comissió el mantindria informat de les propostes i els calendaris acordats.

Acabar amb les "picabaralles"

"Si el procés de la consulta el cenyim a un acord de govern no fem cap favor al procés. No hi ha res més legítim que un mandat parlamentari", va argumentar Camats, que no es va estar de demanar a CDC, Unió i ERC que aparquin les seves "picabaralles" sobre la consulta.

Per la seva banda, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va lamentar que Foment del Treball s'hagi despenjat del Pacte pel Dret a Decidir, però ho va atribuir al fet que aquesta patronal representa "empreses menys dinàmiques", que encara estan "enganxades" al mercat espanyol i no han constatat prou bé que "el mercat és el món".

stats