DEBAT D’INVESTIDURA
Política 28/10/2016

Hernando desdibuixa el PSOE i acaba eclipsat per Sánchez

Els socialistes malden per reivindicar-se com a oposició

Dani Sánchez Ugart
3 min
Hernando desdibuixa el PSOE i acaba eclipsat per Sánchez

MadridA Pedro Sánchez no li va caldre ahir pronunciar ni una paraula per eclipsar el portaveu del seu partit, Antonio Hernando. Per alçar-se protagonista, l’ex secretari general socialista en va tenir prou jugant a despistar i deixant créixer al seu voltant els rumors sobre el sentit del seu vot -si vota- a la sessió definitiva del debat d’investidura de demà. Després de cedir per uns dies el focus de la guerra interna al PSC, Sánchez es va passejar ahir pel Congrés amb l’aura de líder silenciós d’una facció de rebels cridaners, que ahir s’atribuïen un poder creixent que estava arrossegant diputats cap al no.

Mentre Hernando maldava per defensar l’abstenció a Rajoy i a la vegada reivindicar-se com a oposició, Sánchez s’ho mirava des de l’escó. El defenestrat líder socialista va negar algun aplaudiment a qui en un altre temps va ser el seu fidel escuder, que va ocupar el seu lloc -a la tribuna- després d’aliar-se amb el bàndol guanyador. Però Hernando no es va poder desempallegar de “l’abraçada de l’ós” de Rajoy. El portaveu socialista va quedar desdibuixat i va fracassar a l’hora de marcar la distància que pretenia amb el candidat que quedarà investit gràcies a l’abstenció del seu grup.

Hernando va intentar justificar el sentit del vot del seu grup fent lluir que els socialistes són “els responsables d’acabar amb el bloqueig”. A la vegada, va culpar el líder de Podem, Pablo Iglesias, del fracàs en l’intent de formar un govern alternatiu. Però aquest missatge encaixava amb dificultat amb l’intent de liderar l’oposició. “No som iguals que vostès”, s’esforçava Hernando a respondre cada cop que el president en funcions li llançava una opa per mirar de convèncer-lo d’oblidar les diferències per concentrar-se en el que els uneix -bàsicament la lluita contra el procés català i la voluntat de frenar Podem.

Hernando s’havia convertit en l’últim mes en el portaveu silenciós. El polític socialista no havia fet cap declaració pública des que va ser ratificat pels nous poders del PSOE en el seu paper de portaveu parlamentari. Però potser conscient que s’ha hagut d’empassar tots els “no és no” que havia pronunciat en els últims mesos, Hernando no va oferir la contundència en les crítiques al PP que desplegava en l’anterior etapa. El seu discurs fins i tot va permetre als dirigents populars especular amb la possibilitat que el PSOE acabi aprovant-los els pressupostos del 2017, la pròxima gran batalla que s’obrirà a partir de la setmana que ve a la política espanyola. “Serà molt difícil que el PSOE aprovi els pressupostos”, va dir Hernando. Difícil, però no impossible, i el PP pressionarà amb totes les armes que tingui a l’abast -que inclouen la convocatòria d’eleccions- per aconseguir-ho. L’estratègia embolcalladora de Rajoy amb el PSOE va dificultar al portaveu socialista marcar perfil. I la voluntat de distanciar-se de Podem va situar-lo en un front comú amb Ciutadans i el PP.

La incògnita Sánchez

Als passadissos els diputats díscols i els fidels continuaven oferint versions contradictòries. Els primers s’atribuïen una vintena de regidors, comptant els set del PSC, i els segons els reduïen a 9. El president de la gestora socialista, Javier Fernández, va rebutjar expulsar del partit els que no respectin dissabte la disciplina de vot i, en privat, algunes veus alineades amb el bàndol oficialista també descartaven la trencadissa amb el PSC. Ahir, com era preceptiu, tots els diputats socialistes van votar no. Demà es consumarà -o no- la rebel·lió. La magnitud del motí dependrà del que faci Sánchez, que apunta, de nou, a convertir-se en protagonista.

stats