Política 26/09/2017

La Guàrdia Civil intervé la web de l'ANC i l'entitat crea una altra pàgina en menys de dues hores

El cos armat també ha bloquejat l'accés a empaperem.cat, vullvotar.cat i la web d'Alerta Solidària

Ara
2 min
El missatge que apareix a la web de l'ANC

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha intervingut la web de l'ANC. A la pàgina hi apareixen el logotip de la Guàrdia Civil i un missatge que assegura que el domini està "a disposició de l'autoritat judicial", el mateix que apareix a les webs de l'1-O intervingudes. L'Assemblea ha confirmat el bloqueig i ha anunciat que estava estudiant quins dominis alternatius podia obrir, i en menys de dues hores ja tenia una nova pàgina: www.assemblea.eu.

També s'haurien bloquejat altres webs relacionades amb el referèndum com vullvotar.cat, i d'altres que no estaven directament relacionades amb l'1 d'octubre com Alerta Solidària (alerta.cat), una organització antirepressiva de l'esquerra independentista. 'La Vanguardia' xifra el nombre de pàgines web tancades en 140.

El tancament s'hauria fet sense una notificació prèvia. Fonts de la Guàrdia Civil confirmen que s'han tancat diverses webs. Per "ordre judicial", asseguren.

El tancament progressiu

L'acció ha tingut lloc aquest mateix dilluns i ha sigut progressiva: de fet, fins a les 23.00 h a alguns dispositius (tant mòbils com ordinadors) encara es podia consultar la web original. L'ANC no ha rebut cap notificació al respecte, i creu que el bloqueig s'ha fet a través de les operadores.

"Ens trobem amb una decisió que atempta directament contra la llibertat d'expressió", ha lamentat el president de l'entitat, Jordi Sànchez, en una entrevista al 3/24. "És un nou exemple de l'absurditat del govern de Mariano Rajoy", ha afirmat Sànchez, que ha confirmat que els serveis informàtics de l'Assemblea estan treballant per habilitar un nou domini. "Com va dir Puigdemont, al segle XXI no es poden posar portes al camp", ha reblat.

En paral·lel, també ha aparegut el logotip de la Guàrdia Civil a la web empaperem.cat, que coordinava les encartellades massives i facilitava material de l'1-O per descarregar-se. En aquest cas, els responsables de la web sí que donen per fet que ha sigut intervinguda.

En el cas d'empaperem.cat, els responsables del domini ja han facilitat una nova pàgina, empaperem.com, i ha copiat el domini per a qui en vulgui obrir més. També els promotors de la web www.vullvotar.cat han denunciat que s'ha tancat la seva pàgina, dedicada a explicar als catalans a l'exterior com s'ha de votar l'1 d'octubre. Però no ha sigut l'única, també han bloquejat l'accés a la web d'Alerta Solidària, una organització antirepressiva de l'esquerra independentista.

La Guàrdia Civil intervé la web de l'ANC i l'entitat crea una altra pàgina en menys de dues hores
stats