Política 19/09/2017

Els Mossos desallotgen uns quants manifestants que bloquejaven la porta i el secretari judicial entra a Unipost

Fins a 300 persones s'han arribat a concentrar davant l'empresa a Terrassa, on la Guàrdia Civil ha confiscat notificacions sobre les meses electorals de l'1-O

Aleix Moldes / Xevi Segura
5 min
Agents dels Mossos duran el desallotjament

TerrassaLa Guàrdia Civil ha requisat aquest dimarts 45.000 notificacions de les meses electorals de l'1-O a la seu de l'empresa Unipost de Terrassa, segons informen fonts consultades per l'ARA. Els agents s'han presentat de matinada i sense ordre judicial, segons han explicat fonts de l'empresa. El secretari judicial no ha aparegut fins passades les 17 h, i desenes de persones han impedit que accedís a l'empresa, on no ha pogut entrar fins a les 19 h tocades, després que una brigada mòbil dels Mossos d'Esquadra hagi desallotjat part dels concentrats. Les 45.000 notificacions confiscades corresponen, aproximadament, al 80% de les que la Generalitat ha d'enviar als membres de les meses electorals.

Desenes de persones s'han mobilitzat des de primera hora del matí a les portes de l'empresa. Una trentena han decidit seure i fer resistència passiva, amb la resta de ciutadans drets, voltant els cotxes de la Guàrdia Civil. Agents dels Mossos d'Esquadra, el cos que té en exclusiva les competències d'ordre públic, els han demanat que permetessin l'accés a les instal·lacions del secretari judicial, que s'esperava dins d'un cotxe. Però els concentrats s'hi han negat. Finalment, agents dels Mossos han desallotjat, un a un, una vintena dels concentrats que feien resistència pacífica. Els han retirat enmig dels crits de "vergonya" dels manifestants, en un clima tens.

L'empresa té accessos per dos carrers, i el desallotjament l'han fet pel costat on hi havia menys gent, perquè a l'altre extrem el nombre de concentrats era molt elevat. A mesura que la notícia ha començat a córrer, el nombre de ciutadans que feien d'escuts humans davant la seu de l'empresa no ha deixat de créixer. Poc després de les set de la tarda l'aglomeració era ja tan gran que la policia ha hagut de tallar un segon carrer. Un cop fet el desallotjament parcial el secretari judicial ha entrat al local amb la cara coberta amb un passamuntanyes, mentre a l'altre carrer centenars de persones continuaven concentrades. La porta principal de l'empresa estava protegida per un doble cordó, i a tocar dels ciutadans hi havia els Mossos i, al darrere, els agents de la Guàrdia Civil. Molts manifestants s'han concentrat al sector nord amb la intenció de dificultar la sortida del secretari judicial mentre cridaven "aquesta és la seva democràcia!".

El secretari judicial, amb el cap cobert, en el moment d'arribar a les instal·lacions d'Unipost

La comitiva judicial ha estat a l'interior de l'empresa durant poc més de mitja hora. Minuts després de les vuit ha sortit del garatge de l'empresa un cotxe, on anava el secretari judicial encara amb el cap cobert, i al darrere, una furgoneta blanca, on presumptament hi havia el material requisat. Al carrer, prèviament desallotjat, hi havia agents de la Guàrdia Civil. La comitiva ha marxat amb els xiulets i els crits d'"independència" de fons. Posteriorment, han anat abandonant el lloc les furgonetes de la Guàrdia Civil, amb grans dificultats. Els Mossos han protegit la retirada dels agents dels guàrdies civils, però la gent ha col·locat tanques d'obra i altres objectes a terra per dificultar la sortida de les furgonetes policials, en un ambient cada cop més enrarit. Finalment, els Mossos han aconseguit obrir pas als guàrdies civils, que han marxat del lloc enmig de crits de "fora la policia espanyola" i "votarem".

La policia catalana no ha arribat a carregar, però sí que s'han obert pas empenyent els concentrats. Això ha provocat la ira ciutadana, que ha increpat els Mossos amb crits com ara "funcionaris mercenaris". L'ambient, que durant tot el dia ha estat pacífic, s'ha tornat molt tens, tot i que la situació s'ha acabat tranquil·litzant. Finalment els manifestants, entre els quals hi havia regidors de l'Ajuntament, han donat per acabada la protesta, però s'han citat aquest dimecres a les 20 h a la plaça Vella amb l'objectiu de fer una enganxada massiva de cartells per Terrassa.

Mirant sobres a contrallum

El jutjat d'instrucció número 3 de Terrassa ha autoritzat la Guàrdia Civil a "intervenir la totalitat dels sobres i a obrir-ne un en dependències judicials", segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons han explicat alguns testimonis, durant el matí els agents s'han dedicat a mirar a contrallum els sobres, però no els haurien obert.

Els escorcolls de la Guàrdia Civil han començat cap a quarts de cinc de la matinada a l'empresa de repartiment postal Unipost de l'Hospitalet de Llobregat, on han registrat les furgonetes de la firma que entraven i sortien de la nau de l'empresa i, després, han entrat a l'oficina a la recerca de material relacionat amb el referèndum, però n'han sortit amb les mans buides. En canvi, a Terrassa sí que han aconseguit localitzar el material que buscaven: les notificacions censals de les persones escollides per ser membres de les meses electorals.

Fonts de l'empresa i també Miquel Sàmper, segon tinent d'alcalde de Terrassa (PDECat) i advocat, han explicat que la Guàrdia Civil hauria entrat al centre de Terrassa sense ordre judicial. Segons Sàmper, "els agents treballen en una zona molt concreta de l'empresa on hi hauria el material relacionat amb el referèndum. Això permet que els treballadors i la resta de la nau treballin amb normalitat".

Els manifestants impedeixen l'accés del secretari judicial a la seu d'Unipost de Terrassa

Al matí un centenar de persones s'han concentrat a les portes d'aquest centre d'Unipost per denunciar les actuacions policials. Han dipositat clavells sobre els vehicles de la Guàrdia Civil, han cantat 'L'estaca' i 'Els segadors' i han cridat "on són les paperetes", "votarem" i "no tinc por". Alguns dels treballadors d'Unipost han tret el cap per la finestra per animar els ciutadans.

El dispositiu policial estava format per set furgonetes de la Guàrdia Civil, una patrulla dels Mossos d'Esquadra i, més tard, s'hi ha afegit la policia local de Terrassa. El carrer Mare de Déu dels Àngels a l'altura d'Unipost estava tallat, i la Guàrdia Civil no hi deixava accedir ningú –si no és que demostrava que vivia en algun edifici dintre de la zona acordonada–. Entre els manifestants hi havia diputats de JxSí, com ara Marc Sanglas i Teresa Vallverdú.

Alguns membres del Col·legi d'Advocats de Terrassa han entrat a la seu d'Unipost per oferir els seus serveis als treballadors. Han parlat amb el director de l'empresa per telèfon, però aquest ha decidit no designar-los com a advocats i, per tant, han sortit de la seu.

Unipost, que al juliol va anunciar suspensió de pagaments, és l'empresa que té el servei postal de la Generalitat. Aquesta empresa, que dona servei de missatgeria alternatiu a Correus, s'havia d'encarregar d'enviar les targetes censals i repartir les notificacions de les persones triades per formar part de les meses dels col·legis electorals del 9-N, però la reconversió de la consulta en un procés participatiu va fer que no calgués demanar els seus serveis.

D'altra banda, l'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido Serra, ha piulat que la Guàrdia Civil ha obert i inspeccionat un paquet de fullets informatius de l'oferta educativa:

Auto judicial Unipost
stats