Política 17/10/2017

La Guàrdia Civil busca les comunicacions internes dels Mossos durant l'1-O a la seu del 112

Els agents, que han estat tot el matí a la seu de Reus, acusen la policia catalana d'"inacció" en un punt de votació de Móra d'Ebre l'1-O

Dani Revenga
2 min
La Guàrdia Civil és a la seu de l'112 a Reus per obtenir les comunicacions dels Mossos l'1-O

TarragonaUna desena d'agents de la Guàrdia Civil s'han personat a la seu del 112 a Reus per obtenir les gravacions de les comunicacions dels Mossos d'Esquadra durant l'1 d'octubre. L'objectiu de l'escorcoll, que ha acabat poc abans de les dues del migdia, era aconseguir informació sobre quines instruccions van donar els Mossos als responsables territorials durant la jornada de votació del referèndum. L'ordre ve dictada per un jutge de Gandesa (Terra Alta), que manté un procediment obert sobre el paper dels Mossos en aquesta demarcació durant el referèndum de l'1-O, suspès pel Tribunal Constitucional. La Guàrdia Civil busca les comunicacions sobre les ordres donades pels Mossos en concret en relació amb un centre de votació de Móra d'Ebre, on la policia espanyola acusaria el cos d'"inacció", segons ha pogut saber l'ARA.

La citada actuació s’emmarca dins d’una causa declarada secreta que s’instrueix al jutjat únic de primera instància i instrucció de Gandesa, segons ha comunicat el TSJC. El magistrat requereix a l’autoritat competent dels Mossos d’Esquadra que conservi les converses d’interès en el dispositiu d’emmagatzematge que haurà de ser posat a disposició de l’autoritat judicial a través de la diligència que es practica durant el dia d’avui.

Els Mossos d'Esquadra tenen en aquest edifici de Reus la sala de coordinació de les regions policials del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. A l'edifici del 112 a Reus hi ha sales dels Mossos d'Esquadra, però també dels Bombers, el SEM i Protecció Civil. La investigació del jutjat de Gandesa sobre l'operatiu dels Mossos d'Esquadra durant l'1-O discorre de forma paral·lela a la que està oberta a l'Audiència Nacional -on ahir la jutge Carmen Lamela va retirar el passaport al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, acusat de sedició- i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Precisament, els Mossos d'Esquadra han notificat a la magistrada de l'alt tribunal català Mercedes Armas, que instrueix una causa contra el Govern per l'1-O, que han obert una investigació interna per determinar si algun agent, a títol personal, no va seguir les instruccions que s'havien transmès per impedir la votació.

stats