Política 18/08/2015

El Congrés aprova el tercer rescat a Grècia

Tots els grups de l'oposició menys IU, ERC i Compromís donen suport a la resolució del govern de Mariano Rajoy perquè l'estat espanyol aboni 7.000 milions d'euros del rescat

M.f.f.
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assistit aquest dimarts al ple extraordinari però no ha fet declaracions / EFE

MadridUna majoria clara del Congrés ha aprovat aquest dimarts la resolució del govern de Mariano Rajoy sobre el tercer rescat a Grècia. Un total de 297 diputats hi han votat a favor, 20 en contra i 5 s'han abstingut. I és que només IU, ERC, Compromís, el BNG i Geroa Bai se n'han desmarcat. L'aportació d'Espanya a Grècia serà de 7.000 milions d'euros, d'un total de 86.000 milions d'euros. Amb aquest rescat, el total d'ajudes concedides al govern d'Atenes des de l'Estat arribarà als 84.000 milions d'euros.

El govern del PP ha plantejat el debat al Congrés com una cita per posar en evidència el fracàs del govern de Syriza i intentar carregar contra Podem, que dóna suport a Alexis Tsipras. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha atacat expressament el "miratge" dels populismes durant la inauguració del ple extraordinari, que ha obligat els diputats a retallar les seves vacances.

El portaveu d'economia del PSOE, Juan Moscoso, ha defensat el rescat, si bé ha plantejat la necessitat d'abordar certes reformes a l'eurozona per restablir la confiança i fomentar la unió entre països. Des de Convergència, el seu portaveu, Pere Macias, ha donat suport a un "pacte difícil i complex", i ha recordat que l'acord "no acaba quan es firma".

Està previst que el tercer rescat entri en vigor aquest dijous, només un dia després que el Bundestag l'avali. El govern espanyol ha demanat la ratificació del Congrés en aquest cas, però no ho va fer, en canvi, quan Espanya va acceptar el rescat a la banca el 2012. Això li ha fet notar el portaveu d'IU al Congrés, Alberto Garzón, recordant que els dos altres rescats a Grècia han fallat perquè han obligat a seguir aplicant "polítiques d'austeritat que afoguen la demanda interna". "Són verí", ha dit.

Des d'ERC s'han declarat "totalment solidaris amb el poble grec", però reconeixent el resultat del referèndum que va dir 'no' al 'diktat' de la 'troica'. "Votarem en contra de la resolució per no legitimar els xantatgistes", ha dit el portaveu adjunt dels republicans, Joan Tardà.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha estat present durant la primera part del ple, així com membres del seu executiu, però no ha fet cap declaració.

stats