Política 22/09/2017

El Govern cessa el secretari general de la Vicepresidència per protegir-lo del TC

El Constitucional va imposar a Jové, detingut des de dimecres, una multa de 12.000 euros diaris

Maiol Roger / Gerard Pruna
4 min
Reunió extraordinària del Govern aquest matí

BarcelonaJosep Maria Jové ja no és el secretari general de la Vicepresidència. El Govern ha aprovat aquest divendres un decret d'urgència per cessar Jové, un dels 14 detinguts dimecres per la Guàrdia Civil. Ho ha anunciat aquest matí el conseller de la Presidència, Jordi Turull, que ha condemnat el macrooperatiu policial i l'actuació posterior del TC i ha traslladat el "suport" de l'executiu als detinguts. En el decret de cessament, el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han agraït a Jové "els serveis prestats, així com el seu compromís i determinació en defensa de la democràcia i la lleialtat al Govern de Catalunya".

El Govern -que s'ha reunit per tercer cop aquesta setmana, el segon de manera extraordinària- cessa Jové "des del reconeixement i agraïment profund". El motiu? Ahir dijous el TC va dictar una multa de 12.000 euros diaris contra el secretari general de la Vicepresidència si no aturava els preparatius del referèndum.

El que no ha concretat per ara l'executiu és si substituirà Jové, o si ara es repartiran, i com, les seves funcions. Segons ha explicat Turull, en les pròximes hores o dies el departament de la Vicepresidència farà pública la reestructuració de l'àrea. Sí que ha avançat, però, que la llei preveu que sigui el mateix conseller qui assumeixi les funcions del secretari general -escenari més plausible- o que es deleguin en altres persones. De fet, Turull ha remarcat que els responsables del referèndum són el president, el vicepresident i tots els consellers.

Turull ha centrat bona part del seu discurs a carregar conta la situació provocada pel Tribunal Constitucional, que ha considerat un "despropòsit", ja que el tribunal li reclama 12.000 euros diaris si no cessa en el seu càrrec mentre Jové està detingut. "És un despropòsit absolut", ha lamentat Turull, que ha afirmat que "la millor manera que ha trobat la Generalitat de protegir" Jové ha sigut cessar-lo.

Tanmateix, el portaveu del Govern ha volgut remarcar que "cap coacció ni cap despropòsit aturarà res", i ha refermat el compromís de l'executiu català amb l'1-O malgrat l'ofensiva de l'Estat per aturar-lo.

Més enllà de Jové, el TC també ordenava multes ahir per a tots els membres de la Sindicatura Electoral i la cap de l'àrea de Processos Electorals, Montserrat Vidal. Pel que fa a Vidal, Turull ha explicat que s'ha enviat un escrit en què al·lega que "ha sigut fora de vacances" i que "no li poden demanar coses que no pot fer perquè són d'àmbits que no tenen res a veure amb el seu càrrec".

En el cas dels membres de la Sindicatura Electoral, Turull ha dit que seran ells mateixos els que decidiran com actuar tenint en compte que es tracta d'un òrgan independent del Govern. El conseller no ha volgut avançar què farà el Govern en cas que la multa del TC faci inviable aquest òrgan, que havia de controlar les garanties de l'1-O.

El TC no en té prou amb el cessament

Tot i el cessament de Jové, el Tribunal Constitucional no en té prou. La seva destitució no el lliura automàticament de la multa, ja que el tribunal vol examinar abans si s'han acatat les seves resolucions. Perquè cessin les multes, el TC exigeix als afectats -a Jové, però també als membres de la Sindicatura Electoral- la revocació de totes les seves decisions i acords, la comunicació de tal revocació als destinataris de les seves actuacions i la renúncia als seus càrrecs dels síndics.

El TC ha d'estudiar l'actuació de cadascun dels multats abans de decidir si han complert i les seves resolucions i quan les han complert, i en funció d'això comptabilitzarà, passades les setmanes immediates a l'1 d'octubre, si ha de cobrar-los res Hisenda o no i quina quantitat.

El referèndum ja és en mans de la gent

El conseller de la Presidència ha insistit que l'únic pla "és el referèndum de l'1 d'octubre". Després d'haver obert un web en què es poden consultar els col·legis electorals, Turull no ha descartat que els ciutadans rebin la targeta censal a casa. La llista de centres -aproximadament el 70% dels quals són els habituals d'unes eleccions- pot variar per algunes "incidències", segons ha explicat Turull. De fet, l'ARA ja explicava avui que algunes congregacions religioses o la Cambra de Comerç desconeixien que les seves seus havien sigut escollides com a col·legi electoral.

En ser preguntat sobre si tem que el pròxim pas de l'Estat ja sigui la detenció de consellers o el mateix president, Turull ha insistit que res aturarà l'1-O: "No sé què són capaços de fer. Davant l'estat espanyol, menys política i diàleg pots pensar de tot", ha reconegut. Tanmateix, el conseller de la Presidència ha remarcat que cada actuació de l'Estat per aturar l'1-O l'únic que fa és "multiplicar el tsunami" de participació.

De fet, Turull ha reconegut que l'1-O està en bona part "en mans de la gent" i que al Govern només li pertoca posar-hi els elements materials. Malgrat tot, ha descartat donar detalls sobre els preparatius perquè "tal com les gasta l'Estat" seria un risc: "Només els demano [als ciutadans] confiança", ha conclòs.

Cessament de Josep Maria Jové
stats