RECTIFICACIÓ DEL PAQUET FISCAL POLÈMICA AMB MADRID
Política 04/06/2013

El Govern cedeix als empresaris i ajorna els imposts fins a la tardor

Admet ara que aplicar els nous tributs en plena temporada turística hauria perjudicat l'economia

Quim Torres
4 min

Palma.S'esperava un moviment del Govern i es produí ahir. Els dos nous consellers de l'àrea econòmica donen el primer cop de timó i comencen a justificar el perquè de la remodelació de Govern executada fa un mes. Ajornen l'aplicació del nou paquet impositiu, els coneguts com a tributs 'verds', que incloïen l'impost sobre els envasos de begudes, sobre els cotxes de lloguer i sobre les grans superfícies comercials. Els ajornen, almenys, fins passada la temporada turística, que acaba a l'octubre; tot i que, previsiblement, ja no es cobraran aquest 2013. L'Executiu manté que la decisió no suposa una retirada. Fins al setembre, continuaran negociant amb els sectors afectats, que hi estan del tot en contra, i amb l'oposició, que tampoc està per aquests tributs. Després es reprendrà la tramitació parlamentària de la llei, que està en una fase molt avançada.

Per justificar l'ajornament, l'Executiu fa seus els arguments esgrimits pels representants de les patronals per oposar-se al paquet de mesures tributàries. Per un costat, reconeix que aplicar-los ara, en plena temporada turística, perjudicaria els sectors implicats i els provocaria una distosió, perquè una part dels paquets turístics estan contractats sense l'increment fiscal. Per l'altre costat, admet la dificultat tècnica d'aplicar-los i entén que cal més temps per desenvolupar-los. Al marge d'aquests motius, el Govern aporta dues raons més: per una banda, apunta que no és convenient aplicar-los quan encara no se sap quin serà el marge de dèficit que el govern de l'Estat permetrà a Balears. Per l'altra, considera necessari preservar l'activitat econòmica dels sectors productius.

Al marge de les causes que han empès el Govern a prendre la decisió, la veritat és que els principals beneficiaris en són els ciutadans. La llei ara aturada al Parlament preveu un increment de l'impost sobre les begudes embotellades, incloent-hi les d'aigua. Si es manté el redactat, les botelles de plàstic d'aigua de mig litre estarien gravades amb 4,2 cèntims; les de litre i mig, amb 5,5 cèntims, i les garrafes de cinc litres, amb 10,1 cèntims. L'impost dels rent a car pot suposar un increment del preu del lloguer d'entre 5,5 i 9 euros per dia.

Canvi de política

L'ajornament arriba després de nou mesos de negociacions, malgrat que els dos nous consellers només han mantingut una ronda de reunions amb empresaris i oposició. La decisió suposa renunciar pràcticament als 58 milions d'euros que s'havien pressupostat pels tres nous imposts (35 milions pel dels envasos, 15 milions pel dels rent a car i 8,5 milions més pel de grans superfícies). Els tributs s'havien de començar a aplicar a l'abril, però s'han anat ajornant per l'oposició empresarial, un sector que tradicionalment s'entenia amb el PP. Els empresaris han advertit reiteradament que duran els imposts als tribunals i els dels rent a car han amenaçat que pagaran els tributs fora de Balears. Precisament la destitució del vicepresident econòmic, Pep Ignasi Aguiló, ara fa un mes, s'interpretà com un intent de reconduir la situació, que ahir es començà a materialitzar.

A diferència d'Aguiló, els dos nous consellers, Josep Vicent Marí (Hisenda) i Joaquín García (Economia), fan valer dos elements: que el marge de dèficit, per molt que es desconegui quin serà, ja se sap que serà com a mínim cinc dècimes superior al previst (passa del 0,7% del PIB a almenys l'1,2%) i això vol dir que la Comunitat podrà gastar uns 150 milions més o deixar-los de recaptar (és més del doble del que es preveia obtenir amb els nous tributs). L'altre element que es té en compte és que la dinàmica econòmica mostra símptomes de recuperació, els ingressos pels imposts cedits fan preveure una correcta execució pressupostària i, de moment, no s'està provocant dèficit públic. És en aquest context i amb aquest marge de maniobra que ara s'opta per l'ajornament.

Bloqueig de l'oposició

La decisió, però, també es pren perquè l'oposició no havia entrat en el joc de la negociació. La tramitació parlamentària dels tributs estava tan avançada que l'Executiu tenia molt poc marge per modificar-los si no negociava amb l'oposició. I l'esquerra havia recalcat en la reunió mantinguda amb els nous consellers que no estava disposada a pactar rebaixes i plantejava la retirada del paquet i la seva substitució per un altre. Precisament ahir, l'anunci de l'ajornament, que feren els consellers Marí i García, se solapà amb una reunió que tenien els representants empresarials amb la cúpula del PSIB. La trobada s'ajornà una hora i alguns dels membres de les patronals es presentaren a la Conselleria per escoltar l'anunci que feia el Govern als mitjans. Cap d'ells no sabia què anunciarien i alguns no esperaven l'ajornament.

Comparegueren els dos nous consellers per justificar la mesura. "S'ha de prendre la decisió quan tinguem totes les dades damunt la taula", afirmà el d'Hisenda, en referència al nou objectiu de dèficit. Marí insistí que si el Govern duu una llei al Parlament és perquè s'aprovi, afegí que la llei té "vocació de permanència", però també apuntà que aquesta està condicionada a la seva efectivitat i a una millora del sistema de finançament que aporti majors ingressos. García recità un seguit de dades positives per a l'economia balear que, malgrat tot, encara s'han de prendre amb "cautela".

Des de Madrid, el president José Ramón Bauzá també defensà l'ajornament dels imposts perquè, ara, un pic començada la temporada turística, "aplicar-los no era oportú".

stats