Política 04/10/2017

Girona trenca les relacions institucionals amb la Casa del Rei i el govern espanyol

L'Ajuntament ni convidarà ni participarà en cap acte on hi hagi presència de la Casa del Rei, la Subdelegació del govern espanyol, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

Maria Garcia
2 min
Marta Madrenas: “El Girona ens ha demostrat que  els somnis són possibles”

GironaDesprés de la brutalitat de les càrregues policials durant l'1-O a la capital gironina, l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha signat dos oficis per trencar les relacions institucionals amb la Casa del Rei, la Subdelegació del govern espanyol, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

Madrenas ho ha justificat per diverses raons. En primer lloc, perquè les càrregues policials van ser "d'extrema violència cap a uns ciutadans que defensaven pacíficament el dret a vot i la llibertat d'expressió". "Es van disparar projectils, es van produir agressions físiques de tota mena i es va atemorir durant tot el dia la població amb furgonetes policials", ha continuat indignada.

L'alcaldessa també ha destacat que el delegat de l'Estat a Catalunya, Enric Millo, va afirmar el mateix dia que els agents van actuar amb mesura i proporcionalitat, cosa que, per Madrenas, "demostra el nul respecte cap a la ciutadania que va patir la violència". A més, en el seu discurs d'ahir a la nit, Felip VI tampoc va condemnar la violència, va obviar "qualsevol referència als ferits" i va renunciar "al paper de neutralitat política i ideològica per defensar propostes partidistes".

Per tots aquests motius, l'Ajuntament de Girona ha decidit trencar les relacions institucionals tant amb la Casa del Rei com amb la Delegació del govern espanyol a Girona, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Així, en cap acte que organitzi l'Ajuntament no es convidarà cap representant d'aquestes institucions. De la mateixa manera, el consistori tampoc assistirà a cap acte que organitzin ells ni tampoc als que organitzin tercers on participin aquestes institucions.

"És un acte de dignitat institucional", ha destacat Madrenas, que també ha assegurat que ha rebut moltes peticions de la ciutadania demanant "fermesa".

A la pràctica, això suposa que l'Ajuntament de Girona, per exemple, no assisteixi als premis Impulsa de la Fundació Princesa de Girona ni a cap altra activitat que organitzi aquesta fundació. O que no es convidi els representants del govern espanyol, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a la Diada de la Policia Local.

L'alcaldessa farà arribar l'escrit dels oficis tant al govern espanyol com a la Casa del Rei; hi adjuntarà material audiovisual on es veu "l'actuació salvatge" de la policia espanyola i la Guàrdia Civil el passat 1-O, que van deixar 134 ferits a la ciutat.

stats