Política 20/08/2013

Brussel·les investigarà els blocs de formigó llançats al mar de Gibraltar

Aquest estudi és independent de la missió que la Comissió Europea enviarà a la frontera del penyal

Efe
3 min

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) investigarà a petició d'Espanya el recent llançament de 70 blocs de formigó al mar per part de Gibraltar que, segons el parer de les autoritats espanyoles, perjudica els pescadors locals i vulnera la normativa mediambiental.

La qüestió serà tractada de forma independent a la missió que Brussel·les enviarà a la zona per estudiar els controls fronterers i qüestions duaneres, segons ha anunciat el portaveu comunitari Olivier Bailly.

"Si poguéssim confirmar els fets i no ens convencessin les respostes de les autoritats de Gibraltar i del Regne Unit, això podria conduir a un procediment d'infracció, però evidentment encara no hi som. Acabem de rebre aquesta queixa", ha indicat el portaveu a la roda de premsa diària de l'executiu europeu.

Aquest dimarts mateix, el ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha reiterat en un article publicat pel diari financer Wall Street Journal que el Regne Unit ha de retirar els blocs de formigó llançats a la badia d'Algesires abans d'emprendre el diàleg.

García-Margallo recorda que així ho va expressar al primer ministre britànic, David Cameron, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la conversa telefònica que van tenir a principis de mes. "Espanya està preparada per reiniciar el diàleg. Estem disposats a acceptar la creació de fòrums específics en què altres autoritats, com el govern de Gibraltar i el govern regional d'Andalusia, puguin participar en els assumptes de la seva competència", escriu el diplomàtic espanyol.

Tanmateix, García-Margallo subratlla que "la qüestió de més preocupa és el llançament de 70 blocs de formigó a la badia de Gibraltar. Espanya no té dubtes sobre la seva sobirania en aquestes aigües". "Estan fora de l'istme que connecta Gibraltar amb Espanya, que mai va ser cedit per Espanya al Regne Unit mitjançant el Tractat d'Utrech. Aquestes aigües i aquesta terra sempre han estat sota sobirania espanyola", afegeix el cap de la diplomàcia.

La UE pren part en el conflicte

Ahir Brussel·les es va posar la samarreta d'àrbitre que li havien reclamat els uns i els altres i va fer un doble comunicat de gran rellevància en aquest plet entre dos socis comunitaris: la Comissió Europea enviarà "com més aviat millor" una missió comunitària per informar del que passa a la frontera del Penyal, però ja va advertir Espanya que imposar una taxa fronterera de cinquanta euros seria "il·legal".

Des d'Espanya es veia el moviment europeu com una estirada d'orelles a cada estat, ja que tot i que divendres passat el primer ministre britànic, David Cameron, va demanar al president de la Comissió, el portuguès José Manuel Durão Barroso, via telefònica, que enviés observadors europeus al Penyal, l'anunci de Brussel·les es produïa només unes hores després que l'alt mandatari comunitari mantingués una conversa telefònica amb el president espanyol, Mariano Rajoy. Van ser només 12 minuts, però immediatament la Moncloa va fer córrer que el president espanyol havia sol·licitat a Durão Barroso l'enviament d'una delegació a la frontera "per realitzar les verificacions oportunes amb un enfocament global". Més endavant va puntualitzar que li havia expressat "la necessitat de verificar i controlar que l'activitat econòmica de Gibraltar vulnera la normativa europea relativa al blanqueig de diners, contraban i fiscalitat".

A l'eterna denúncia espanyola de la falta de control al Penyal, convertint-ho en un suposat paradís per a les màfies, s'hi afegeix ara la "violació de la normativa mediambiental europea" pel llançament de 70 blocs de formigó per guanyar terreny al mar.

En el comunicat de Brussel·les s'especificava que a la conversa d'ahir entre els dos mandataris es va acordar "examinar in situ , tan aviat com es pugui, qüestions relacionades amb el control i el moviment de persones i béns a la frontera".

stats