GIBRALTAR
Política 18/08/2013

Mig centenar de pesquers protesten a Gibraltar contra els blocs de formigó

La concentració en alta mar s'ha realitzat sense incidents però les autoritats britàniques han impedit avançar els vaixells espanyols fins on hi havia els blocs

Efe
2 min

La Línia (Cadis)Mig centenar de vaixells pesquers de la Línia de la Concepció i Algesires han participat aquest matí en la protesta pel llançament al mar de blocs de formigó per part del govern de Gibraltar i per les traves que tenen per pescar des de fa més d'un any. Els pescadors han estat concentrats durant una mitja hora en tot moment envoltats per patrulleres de la Guàrdia Civil i de la Policia de Gibraltar, que ha impedit a les embarcacions situar just a sobre de la zona en què es van llançar els blocs de formigó el passat 24 de juliol, data des de la qual els pesquers no han pogut pescar en aquest calador.

Els pesquers s'han concentrat a les deu del matí a Puerto Chico, a La Línea, convocats per la confraria de pescadors per denunciar la situació que pateixen des de fa més d'un any a causa de les traves de Gibraltar per impedir pescar en aigües pròximes al Penyal, especialment des del passat mes de juliol, quan van llançar al mar blocs de formigó.

Des Puerto Chico, els vaixells espanyols s'han dirigit a lloc en el qual el 24 de juliol es van llançar els 70 blocs, segons les autoritats gibraltarenyes per crear un escull artificial. Les patrulleres gibraltarenyes, però, han evitat que els pescadors espanyols arribessin fins on estan els blocs, i fins i tot s'ha produït un contacte físic, sense conseqüències, entre el pesquer "San Juan" i una patrullera del Penyal. Abans de marxar, els pescadors han intercanviat insults amb les patrulleres gibraltarenyes, alhora que instaven el Penyal a que no llanci més blocs de formigó ja que, segons diuen, "no poden jugar amb el pa dels nostres fills".

El patró major de la confraria de la Línia (Cadis), Leoncio Fernández, ha informat a Efe que tota la flota d'aquesta localitat estava present en la concentració i que s'han sumat vaixells d'Algesires.

El patró del "Sant Joan" ha explicat que aquesta protesta és un "acte simbòlic" amb el qual els pescadors pretenen posar de manifest com des de Gibraltar s'"està atemptant contra uns drets de pesca que són històrics", ja que recorda que els pescadors espanyols porten "tota la vida" pescant en aigües pròximes al Penyal.

El patró major de la Línia calcula pèrdues de més de 1,5 milions d'euros des que fa més d'un any el govern del Penyal comencés a posar traves a la tasca dels pescadors en les aigües que envolten Gibraltar.

stats