Política 02/12/2013

"El llegat de Franco ressona a Espanya", segons el 'Wall Street Journal'

Pel diari, el "pacte de l'oblit" establert arran de la mort del dictador i la crisi econòmica són les causes de l'auge de grups extremistes

Acn
2 min
Seguidors del dictador feixista Francisco Franco amb el braç alçat durant l'acte de record per la seva mort l'any 2011 / Reuters

LondresEl rotatiu nord-americà 'Wall Street Journal' publica aquest dilluns un reportatge sobre l'auge de grups franquistes a l'estat espanyol. En el reportatge, titulat 'El llegat de Franco ressona a Espanya", Matt Moffett i David Román afirmen que "el llegat de Francisco Franco ha perdurat en els anys" i alerten del possible esclat de l'extremisme en "un moment de profunda angoixa econòmica". En aquest sentit, apunten com a causes de l'increment dels grups franquistes en els últims anys el "pacte de l'oblit" establert després de la mort del dictador, i fan referència a la llei d'amnistia aprovada l'any 1977, que protegia els oficials de la dictadura involucrats en crims de guerra durant la Guerra Civil.

Segons l'article, l'altra causa principal de l'auge d'aquests grups d'extrema dreta és la fràgil situació econòmica que es viu a l'estat espanyol i l'elevada taxa d'atur. El diari nord-americà ressalta, sobretot, el més de 50% d'atur que es registra entre els joves, i contextualitza la informació fent un repàs de l'evolució dels grups profranquistes des de la mort del dictador fins a l'actualitat.

L'article, publicat la setmana en què es compleixen els 35 anys de la Constitució espanyola, també fa referència als incidents que han tingut lloc en els últims mesos en els quals diversos polítics espanyols han publicat fotografies d'ells mateixos amb símbols feixistes o fent la salutació nazi en les xarxes socials. En el mateix sentit, explica l'assalt al centre cultural Blanquerna de Madrid durant la diada de l'11 de Setembre i parla de l'anticatalanisme dels grups d'extrema dreta. Així, afirma que Catalunya va ser "una regió reprimida per Franco", i que actualment és "la llar d'un moviment polític creixent en recerca de la independència de la resta d'Espanya".

El 'Wall Street Journal' també es fa ressò del fet que sigui la justícia argentina la que hagi decidit investigar els crims del franquisme, davant de la "passivitat" del poder judicial espanyol, que "ha deixat impunes els abusos del règim de Franco en benefici del manteniment de la transició pacífica del país cap a la democràcia".

Finalment, el reportatge també parla dels diversos monuments dedicats a Franco que encara avui dia es poden trobar arreu de la geografia espanyola malgrat la llei del 2007 que preveu que aquests siguin retirats. Segons explica el professor de la Universitat Carlos III de Madrid, Rafael Escudero, Espanya "és l'únic país on pots ser un demòcrata sense ser antifeixista".

stats