Política 19/06/2013

Francisco Pérez de los Cobos, nou president del Tribunal Constitucional

El magistrat conservador va ser designat pel Senat a proposta del PP. És al tribunal des del gener del 2011. La magistrada progressista Adela Asúa n'és la nova vicepresidenta

Efe
1 min

MadridEl magistrat conservador Francisco Pérez de los Cobos, catedràtic de dret del treball i de la seguretat social, ha estat escollit aquest dimecres nou president del Tribunal Constitucional (TC) en una reunió del ple del tribunal de garanties, en la qual també s'ha escollit la magistrada progressista Adela Asúa com a nova vicepresidenta. Tots dos han sigut triats per unanimitat.

Francisco Pérez dels Cobos (Múrcia, 1962), designat pel Senat a proposta del PP, és al tribunal des del gener del 2011 i és, per tant, un dels magistrats més antics del Constitucional, que va quedar completament renovat la setmana passada després de la incorporació dels quatre nous magistrats designats pel govern espanyol i el Consell General del Poder Judicial.

D'ell s'afirma que, com el seu pare, era de Fuerza Nueva. El que sí que havia estat fins que va arribar al TC aquest expert en dret del treball és col·laborador de la FAES, la fundació del PP. Aznar l'havia posat al Consell Econòmic i Social.

Adela Asúa (Bilbao, 1949), magistrada a proposta del Parlament Basc, se situa en el bloc dels "renovadors progressistes". És catedràtica de dret penal per la Universitat del País Basc i és reconeguda per la capacitat de generar consensos.

El nou president tindrà vot de qualitat i funcions organitzatives en un tribunal que decidirà en els propers anys sobre la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya, la llei de l'avortament, la reforma laboral, les retallades socials del govern espanyol (inclosa l'eliminació de la paga extra als treballadors de la funció pública) o l'euro per recepta català i madrileny, entre d'altres.

stats