Política 21/10/2017

Forcadell acusa Rajoy de fer "un cop d'estat" i es compromet a defensar la sobirania del Parlament

La presidenta del Parlament afirma que no farà "ni un pas enrere" en la defensa de la institució

Gerard Pruna
2 min

BarcelonaDefensa de la sobirania del Parlament davant el "cop d'estat 'de facto'" que ha dut a terme el govern espanyol amb l'anunci de l'article 155 de la Constitució. Amb aquest missatge, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha reaccionat aquest dissabte en una declaració institucional a la voluntat de Mariano Rajoy de cessar –un cop rebi el vistiplau del Senat– Carles Puigdemont i tot el Govern, a més de tenir dret a veto sobre les lleis que pugui aprovar el Parlament.

En una compareixença en què ha estat acompanyada del vicepresident primer de la cambra, Lluís Guinó, i dels secretaris primer, tercer i quart –Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet–, Forcadell ha criticat que Rajoy hagi respost a l'oferta de diàleg i negociació que el 10 d'octubre li va fer Carles Puigdemont amb l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart "per les seves idees" i l'anunci d'un "cop d'estat 'de facto'" per "escapçar les institucions catalanes i apropiar-se'n".

La presidenta de la cambra ha lamentat que "un cop autoritari" com aquest que té com a objectiu "acabar amb un Govern escollit democràticament i censurar el Parlament més legitimat de la història recent" es pugui produir dins d'un estat membre de la UE. Una mesura amb què, ha avisat Forcadell, Rajoy està traslladant el missatge que no li importa el que pensa, sent i vol la ciutadania de Catalunya.

"Avui Rajoy ha pogut anunciar el que porta intentant fer tota la legislatura: dictar de què pot parlar i de què no aquest Parlament", ha afegit Forcadell, que ha apuntat que fins ara el president del govern espanyol havia fet servir el Tribunal Constitucional i la fiscalia per intentar "coaccionar" els membres de la mesa. La presidenta de la cambra, a més, ha criticat que el govern espanyol estigui mirant de dur a terme aquestes mesures "per sobre de la legalitat". "Ells, que s'omplen la boca parlant de la Constitució, cauran en la més flagrant inconstitucionalitat intentant suspendre la democràcia a Catalunya", ha avisat.

Davant de l'actuació del govern espanyol, Forcadell ha remarcat el seu compromís en la defensa de les institucions i l'autogovern català. Per això, "davant l'atac més greu a les institucions catalanes", ha fet una crida a defensar la sobirania de les institucions, les seves plenes atribucions i els drets dels diputats a exercir les seves funcions. "Ens comprometem a defensar la democràcia. No farem cap pas enrere", ha conclòs Forcadell.

"Ens comprometem avui més que mai a treballar sense descans perquè aquest Parlament continuï representant allò que han votat els catalans. La ciutadania ens va escollir com a legítims representants i ens hi devem", ha defensat.

stats